Grad Opatija
Službene stranice

Program zapošljavanja

VELIKI INTERES ZA PROGRAMIMA STRUČNOG OSPOSOBLJAVANJA ZA RAD BEZ ZASNIVANJA RADNOG ODNOSA

Opatija, 19.lipnja 2012.

 

Gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić sa suradnicima danas je na konferenciji za novinare predstavio nastavak programa, nove polaznike stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa i radnike angažirane kroz program sufinanciranja zapošljavanja na javnim radovima, sukladno mjerama za poticanje zapošljavanja putem Nacionalnog plana za poticanje zapošljavanja u 2012, koji se provodi u suradnji sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanje.

Ukupno je 14 polaznika/radnika preko ovih programa trenutno angažirano u Gradu Opatiji, ustanovama i gradskim tvrtkama.

Na javni poziv za prijam polaznika stručnog osposobljavanja koji je Grad Opatija objavio 3. travnja ove godine pristiglo je 37 prijava, a između kandidata koji su ispunjavali uvjete izabrano je njih pet za rad u odjelima gradske uprave. Još je četiri polaznika programa u Gradskoj knjižnici i čitaonici V.C.Emin.

Pet je radnika angažirano u sklopu programa sufinanciranja zapošljavanja na javnim radovima ( dvoje angažiranih u gradskoj tvrtki Opatija 21, a tri djelatnika u gradskoj tvrtki Parkovi). Preko ovog programa zapošljavaju se osobe koje su dugotrajno nezaposlene i u nepovoljnijem položaju na tržištu rada. Mjesečno primaju  naknadu u iznosu od 2300 kuna uz 300 kuna za troškove prijevoza, dok maksimalno angažman radnika preko ovog programa može trajati šest mjeseci.

Devet polaznika programa stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa  ima visoku stručnu spremu.

Gradonačelnik Dujmić naglasio je da su polaznicima angažiranima u gradskoj upravi osigurani adekvatni radni uvjeti- radno mjesto i kompjuter, te im je dodijeljen mentor.  Programstručnog osposobljavanja  traje godinu dana, polaznici primaju 1600 kuna mjesečne naknade koju isplaćuje država, a potom im se godina radnog iskustva upisuje u radnu knjižicu, dok im Grad Opatija osigurava mogućnost izlaska i polaganja državnog stručnog ispita. Ocijenio je kako je iskazan veliki interes za ovakvim stručnim osposobljavanjem, te da bi  Grad primio sve zainteresirane kada bi imao prostorne mogućnosti za osiguravanje adekvatnih radnih uvjeta svima. Ukoliko se stvore uvjeti, Grad je spreman primiti još polaznika. 

Polaznica Nena Brozan, angažirana u Upravnom odjelu za prostorno uređenje, na pitanje o dojmovima uz ovakvu praksu za koju mjesečno prima nakandu od 1600 kuna, istakla je kako je prije ovog angažmana devet mjeseci bila na Zavodu za zapošljavanje te da je ovo njoj osobno bolji izbor nego ne raditi ništa. Na ovaj način, polaznici stječu neophodno radno iskustvo koje će im omogućiti polaganje državnog ispita, nakon čega postaju konkurentniji na tržištu rada.