Grad Opatija
Službene stranice

Susret gradova prijatelja

Akcija "Gradovi i općine - prijatelji djece"

Datum: 26.7.2013.

 AKCIJA „GRADOVI I OPĆINE – PRIJATELJI DJECE“

Akciju pod nazivom „Gradovi i općine – prijatelji djece“ 1999. godine su pokrenule i vode dvije udruge: Savez društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju dok na lokalnoj razini, u gradovima i općinama, Akciju vode koordinacijskih odbori. Pokrovitelj Akcije je Ured UNICEF-a za Hrvatsku.

Cilj Akcije - je motivirati tijela lokalne uprave i samouprave, stručne službe, ustanove za djecu, pravne subjekte, udruge građana te roditelje i djecu u lokalnim zajednicama da potpunije i brže ostvaruju prava i potrebe djece, priznata u Konvenciji UN-a o pravima djeteta koja obvezuje sve odrasle da čine što najviše mogu kako bi se svako dijete potpuno i skladno razvijalo i pripremilo za život i korisno djelovanje u zajednici.

Program Akcije - obuhvaća sva područja života djeteta u lokalnoj zajednici te afirmira holistički pristup cjelokupne zajednice usmjerene na dobrobit djece, stvarajući sigurno i poticajno okružje za djecu. Tako je hrvatski program razrađen putem 123 zahtjeva u 10 područja važnih za život djece: (1) Programiranje i planiranje za djecu, (2) Financijska sredstva za djecu, (3) Podrška i potpora udrugama za djecu, (4) Dijete u sigurnom i zdravom gradu, (5) Zdravlje djece, (6) Odgoj i obrazovanje djece, (7) Socijalna skrb za djecu, (8) Kultura i šport za djecu, (9) Slobodno vrijeme i rekreacija za djecu i (10) Podrška i pomoć roditeljima u skrbi i odgoju djece.

U Akciju se dobrovoljno uključuju gradovi i općine, a trenutno u Akciji sudjeluje 92 grada i općine od kojih je njih 40 G/O dostiglo prestižan naziv - prijatelj djece (prema redoslijedu proglašavanja od 2005.-2011.):

2005. - Čakovec, Opatija, Rijeka, Skrad, Varaždin, Zabok; 2006.- Brod Moravice, Dubrovnik, Kutina, Velika Gorica, Zagreb; 2007.- Karlovac, Koprivnica, Ogulin, Požega, Pregrada, Valpovo; 2008. - Delnice, Mali Lošinj;  2009.- Čazma, Dugo Selo, Križ, Slavonski Brod i Šibenik; 2010. - Krapina, Osijek, Prelog i Vrbovsko; 2011. – Belišće, Gospić, Pleternica,  Pula, Ravna Gora i Sisak; 2012. Buzet, Grubišno Polje, Labin, Radoboj, Stubičke Toplice, Vinkovci.

Akcija se provodi na način da se potiče međusektorska suradnja u lokalnim zajednicama u korist djece, ocjenjuju postignuti rezultati,  medijski prati i informira o tome širu javnost te dodjeljuju javna društvena priznanja u obliku postavljanja velike natpisne ploče na ulazima u gradove/općine koji/e ispune propisane programske zahtjeve i dostignu status „grad/općina – prijatelj djece“. U okviru programa važno mjesto ima aktivno sudjelovanje djece u lokalnoj zajednici.

Zbog svojeg značaja u ostvarivanju nacionalnih mjera djelovanja za djecu u Hrvatskoj, ova je Akcija uvrštena u Nacionalni plan aktivnosti za prava i interese djecu za razdoblje od 2006.-2012. godine, a od kraja 2008. godine Središnji koordinacijskih odbor se uključio i u rad Mreže europskih gradova prijatelja djece (EN CFC).

 

Zahvaljujući kvaliteti hrvatskog programa Gradovi i općine – prijatelji djece i aktivnostima članova Središnjeg koordinacijskog odbora u radu Europske mreže gradova prijatelja djece, Grad Zagreb je dobio kandidaturu za domaćina međunarodne konferencije „Dijete u gradu“ (Child in the City) koja se održala od 26.- 28. rujna 2012. u glavnom gradu Hrvatske. Domaćin Konferencije bio je Grad Zagreb, u organizaciji Europske mreže gradova prijatelja djece, Europske zaklade „Dijete u gradu“, Središnjeg koordinacijskog odbora Akcije te partnersku podršku Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

 

Program Gradovi i općine – prijatelji djece doprinosi pozitivnim promjenama u korist djece, a lokalne uprave i samouprave, ustanove, institucije udruge i pojedinci  provedbom ove Akcije otvaraju nove prostore za međusobnu suradnju, komunikaciju i partnerstvo među odraslima i djecom. Gradovi i općine – prijatelji djece su sredine koje sustavno brinu o zaštiti djece i njihovim pravima i potrebama.