Grad Opatija
Službene stranice

Susret gradova prijatelja

U GH ADRIATIC DANAS SE ODRŽAVA 7.SUSRET GRADOVA I OPĆINA PRIJATELJA DJECE HRVATSKE

Datum: 13.9.2013.

Tematski posvećen dječjoj participaciji, danas je u GH Adriatic u Opatiji otpočeo s radom 7.susret gradova i općina - prijatelja djece Hrvatske, u organizaciji Koordinacije Grad Opatija - prijatelj  djece, u suradnji sa Savezom Društava naša djeca Hrvatske i Grada Opatije

 

Na 7. susretu okupilo se mnoštvo djece, njihovih mentora iz cijele zemlje od Pule do Dubrovnika, te kontinenatlnog dijela Hrvatske, ali došli su i  čelni ljudi općina, gradova, županija, ministarstava, nadležnih za vođenje problematike koja se tiče regulacije dječjih prava, kao i kolege i partneri iz Slovenije.  

Na početku skupa, kojeg su moderirala i vodila djeca, nazočne u velikoj konferencijskoj sali GH Adriatic pozdravili su opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić, zatim mali gradonačelnik Opatije Ivan Tancabel, potom zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić, tu je i Sonja Borovčak, dopredsjednica Saveza DND Hrvatska, zatim ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović, pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić, predstavnica Ureda UNICEF- a Hrvatska Đurđica Ivković,  pomoćnik ministrice vanjskih poslova i EU Hrvoje Marušić, te izaslanica ministra znanosti, obrazovanja i sporta Marija Iveković.

Pohvaljen je izbor teme ovog skupa, dječja participacija, te je pravobraniteljica Jelavić poručila djeci da budu aktivni, ne stoje po strani, već da odraslima sugeriraju što žele kada je u pitanju razgovor o  dječjim pravima.

 Gradonačelnik Dujmić poželio je svoj djeci uspješan nastavak rada, ali i da im današnji skup u Opatiji bude prilika da steknu nova, kvalitetna prijateljstva, te upoznaju Opatiju, grad u kojem se rodio turizam. Kao grad na izvoru tradicije, naveo je Dujmić, Opatija ulaže u svoju budućnost, a budućnost su svakako –djeca. Posebno je potcrtao edukativnu važnost uključivanja djece u demokratske tokove, dodavši   da u Opatiji već 11 godinu djeluje Dječje gradsko vijeće.

- Ovim projektom djeci pomažemo u  ostvarivanje jednog od dječjih prava – pravo na izražavanje mišljenja o svim pitanjima koja se na njih odnose – istakao je opatijski gradonačelnik Dujmić.

Naveo je još i podatak da je Grad Opatija među prvima u zemlji s ponosom dobio i nosi titulu Grada prijatelja djece od 2005. godine, te da Grad kontinuirano ulaže, osim proračunskih sredstava, i ljudske resurse u rad s djecom,  snažno potpomažući  udruge koje rade s djecom.

Konkretno, kroz inicijative dječjih aktivista, u Opatiji je u proteklom periodu uređeno 29 igrališta i dječja plaža, organizirane su sportsko rekreativne aktivnosti za djecu tijekom praznika, osigurana je sustavna pomoć djeci s teškoćama u razvoju i njihovim obiteljima s područja Opatije putem radionice- igraonice “Kolibrići” pri Društvu Naša djeca Opatija….Za svoj rad, opatijski su dječji aktivisti nagrađeni i brojnim priznanjima od 2004. do 2012.

Inače, rad 7.susreta gradova i općina prijatelja djece Hrvatske podijeljen je programski u dva dijela; nakon prvog, koji je obuhvaćao pozdrave odraslih, uslijedile su radionice namijenjene odraslima i djeci. Svrha i cilj  je da odrasli i djeca zajednički  donesu zaključke, odnosno svojevrsnu deklaraciju o participaciji djece u procesima odlučivanja koji se tiču dječjih prava.

Kako je na susretu bilo riječi i o novoj sportskoj dvorani Marino Cvetković, izgrađenoj u Opatiji, u pauzi skupa gradonačelnik Dujmić i njegov zamjenik Fernando Kirigin poveli su nazočne u obilazak sportske dvorane na Lipovici, te ih upoznali s funkcionalnošću i osnovnim referencama sportske dvorane, izgrađene po najstrožim, visokim sportskim standardima, no dvoranom koja udovoljava i estetskim kriterijima turističkog grada bogate povijesti i raskošne arhitekture.