Grad Opatija
Službene stranice

Opatijska kolajnica

                                                                  

 

Projekt OPATIJA PARK 2020 – Opatijska kolajnica

 

       Opatija je od svih turističkih središta na hrvatskoj obali Jadrana najljepši primjer grada čija je prepoznatljiva slika oblikovana u jedinstvu urbanizma, arhitekture i perivojne arhitekture. Posebni pečat njegovu identitetu daje perivojno naslijeđe te stoga ima iznimnu gradotvornu i ambijentalnu vrijednost. Ono, međutim, ne smije biti samo spomenik prošlosti, nego kao iznimno vrijedan resurs treba doprinijeti gospodarskom i društvenom razvoju grada. Stoga će se Grad Opatija, u godini obilježavanja Rijeke kao Europske prijestolnice kulture, javnosti predstaviti kao grad-park pod nazivom OPATIJA PARK 2020.

Radi se o cjelogodišnjem Projektu kojim će se svih deset javnih gradskih perivoja afirmirati kao novi turistički proizvod – tematski put pod nazivom Opatijska kolajnica, koju čini deset „zelenih bisera“: Park Angiolina, Park sv. Jakova, perivojni trg na Slatini, perivoj Esperia, Amerikanski vrtovi, Park Margarita, perivoj Imperial, perivoj u Ulici Vladimira Nazora, Park Drage Gervaisa i perivoj Bulgaria.

U sklopu Projekta tijekom godine su bile predviđene brojne aktivnosti – postava informativnih ploča u perivojima, predstavljanje tiskanog vodiča na hrvatskome i engleskome jeziku, postava izložbe, predavanje s javnom tribinom te znanstveno-stručni skup o perivojnom naslijeđu u funkciji turizma. O Projektu će se izvještavati putem napisa u tisku (listu Opatija i Novome  listu – Liburnijskom listu), putem radijskih i televizijskih emisija te posebne internetske stranice koju ovdje najavljujemo. Napominjemo da su informativne ploče trebale biti postavljene u ožujku, kada je trebao biti predstavljen i vodič Opatijskom kolajnicom, no u ovim specifičnim okolnostima za sada to nije bilo moguće ostvariti. Radujemo se stoga svim navedenim planiranim događanjima, čim to prilike budu dopuštale.

Grad Opatija će provedbom Projekta 2020. godine dostojno obilježiti čak dvije visoke obljetnice – 175 godina opatijske perivojne arhitekture jer se početkom razvoja opatijske perivojne arhitekture smatra 1845. godina kao godina osnivanja perivoja Angiolina, kao i 70 godina kontinuiranog institucionalnog održavanja opatijskih perivoja  jer je prvo gradsko poduzeće za održavanje perivoja i plaža osnovano 1950. godine.

Afirmacijom perivojnog naslijeđa kao kulturno-povijesnog dobra, Opatija, u kojoj će tijekom godine boraviti ili će je posjetiti i gosti Rijeke, Europske prijestolnice kulture, doprinijet će sveukupnoj atraktivnosti destinacije i ukupnom dojmu posjetitelja.