Grad Opatija
Službene stranice

Gradsko vijeće donijelo Detaljni plan uređenja središta Ičića

Datum: 22.3.2011.

Opatija, 22. ožujka 2011.
Opatijski gradski vijećnici danas su usvojili Detaljni plan uređenja središta Ičića. DPU obuhvaća 25 hektara kopna i 15 hektara mora na području od Hotela „Ičići“ do nekadašnje bolnice. Između ostalog, predviđeno je povećanje kapaciteta marine s 354 na 400 vezova, širenje križanja Dminakove i Liburnijske ulice te ugostiteljsko-turistička namjena parcele Vile Muenz.

Na prostoru prijašnje bolnice planirani su javni park, kao i obiteljski hotel te poslovna i stambena izgradnja. Postojeći Hotel „Ičići“ trebao bi biti srušen te izgrađen hotel znatno više kategorije, dok su iznad ceste, preko puta hotela, predviđeni dječje igralište, sportsko-rekreacijska zona te elitna stanogradnja. Donošenje DPU-a započelo je još 2003. godine, a u međuvremenu se čekalo donošenje planova višeg reda - Prostornog plana Grada Opatije te Urbanističkog plana uređenja Ičića. Prilikom pripreme DPU-a prihvaćena je velika većina primjedbi i prijedloga Mjesnog odbora Ičići.

GRADONAČELNIKOVO IZVJEŠĆE ZA RAZDOBLJE SRPANJ – PROSINAC 2010.

Gradonačelnik Ivo Dujmić podnio je Gradskom vijeću izvješće o radu u drugoj polovici prošle godine. U trećoj osmini njegova mandata u cijelosti su ispunjena dva važna predizborna obećanja: uređenje tržnice te napuštanje projekta rekonstrukcije ljetne pozornice bez pravnih i financijskih rizika za Grad. - Uznapredovale su pripreme za izgradnju sportske dvorane te poticane stanogradnje, izgradnja liburnijske kanalizacije ušla je u drugu fazu, vodovod se širi prema tzv. visokoj zoni, riješen je problem ishodovanja koncesije za pristajanje barkajola kod Hotela „Admiral“, a uspjelo nam je i ono što su pokušavale sve dosadašnje gradske vlasti – dogovorno uklanjanje kioska-rugla ispod Policijske postaje, pohvalio se Dujmić. Uređenjem Vile Keglevich na Slatini uljepšana je vizura centra Opatije, a istodobno je osiguran prostor za bržu provedbu izlaganja katastarske izmjere, uz uređenje dodatnih parkirnih mjesta. Pobijajući oporbene teze o „prodaji obiteljskog srebra“, gradonačelnik ističe da ciljane prodaje gradskih terena, poput nedavne na Kuku, imaju višestruki povoljni učinak. Tako je na Kuku ostvaren prihod od prodaje imovine i komunalnog doprinosa, građani i turisti su dobili novu benzinsku crpku, Grad i njegova Turistička zajednica su za jednu kunu dobili uređeni info punkt, a pumpa i info-punkt su, k tome, otvorili nova radna mjesta.

U izvještaju su navedeni i iskoraci u cestogradnji, nagrade koje je Opatija dobila za komunalno uređenje, rasterećenje gospodarstva nastavkom umanjenja zakupnina u gradskim poslovnim prostorima i trostrukim smanjenjem iznosa spomeničke rente, zahuktalo prostorno planiranje, niz jakih manifestacija održanih u izvještajnom razdoblju, kao i postignuća u društvenim djelatnostima te drugim područjima gradske nadležnosti.

Prezentaciju uz gradonačelnikovo izvješće možete preuzeti ispod ove objave.

OPORBA NAPUSTILA SJEDNICU

Obje strane gradske vijećnice bile su popunjene samo za vrijeme vijećničkih pitanja. Već prilikom utvrđivanja dnevnog reda oporbeni vijećnici napustili su sjednicu, zbog toga što je njihov prijedlog točke posvećene „ičićanskim škalinima“ vladajuća većina skinula s dnevnog reda. Vladajući vijećnici to su obrazložili činjenicom da je javnost putem brojnih medijskih tekstova već imala priliku doznati sve bitno o toj temi.

Na današnjoj sjednici prihvaćena su izvješća o prošlogodišnjem ostvarenju gradskog proračuna i komunalnih programa, a Županijskoj skupštini je predloženo da s opatijskog područja među suce porotnike Županijskog suda u Rijeci izabere Davorku Šlosar, Andreju Bulić i Nelly Prebilić.

Dokumenti:
Gradonačelnikovo izvješće srpanj - prosinac 2010.