Grad Opatija
Službene stranice

„Vino i vruja“ 3. kolovoza nastavlja tradiciju potapanja vina u Iki

Datum: 2.8.2019.

U Iki se, petu godinu za redom, održava  jedinstvena manifestacija pod nazivom Vino i Vruja. Grupa entuzijasta udruge Ikarski barkajoli, uz podršku Turističke zajednice Grada Opatije i Grada Opatije, iz dubina ikarske uvale, na svjetlo dana izvlače vina renomiranih hrvatskih vinara koja su godinu dana sazrijevala u idealnim uvjetima na izvorima ikarskih vruja.

Ikarske vruje geološki su fenomen i predstavljaju izvore dalekih ponornica iz dubina kraškog područja, ne samo Učke već, pretpostavlja se, i dalekih Alpa. Nakon kišnih dana, vruje „rade“, postaju aktivne, a dno zaljeva postaje izrovano vodotokovima snažnih bujica iz dubina. Tako vruje u zaljev donose hladnu vodu podzemlja a zbog boćate vode zaljev je obitavalište bogato ribom, posebice brancinima i ugorima. Izvori vruja predstavljaju također idealan prirodni „podrum“ za sazrijevanje vina.

„Manifestacija Vino i vruja inovativan je i jedinstven turistički proizvod kojim se još jednom potvrdilo da je, uz dobre ideje, entuzijazam pojedinaca, te suradnju s lokalnom zajednicom, moguće stvoriti novu dodanu vrijednost za destinaciju. Iz godine u godinu manifestacija raste i privlači sve više posjetitelja, posebice stranih gostiju koji se na inovativan način upoznaju s našim nasljeđem i kulturom kroz gastronomiju i enologiju.“, istaknula je direktorica turističke zajednice Grada Opatije, Suzi Petričić

Protekle godine u more je položeno cca 4.000 butelja vina vinarija Miklaužić, Kabola, Prelac,  Bruno Ferenac, Giulio Ferenac, Fuhtar, Iločki podrumi te vinarije Pavlomir. U subotu, 3. kolovoza izvući će se, nakon godinu dana „ležanja“ 7 kaveza vina sa cca. 3.000 butelja vina

Posebna je zanimljivost da će od dva kaveza vina Iločkih podruma ove godine biti podignut samo jedan kavez vina, i to kavez sa vinima GRAŠEVINA Velika berba 2011 koje je u okviru ovogodišnjeg Festivala graševine u Kutjevu, održanog u svibnju, osvojilo titulu „Šampion vina berbe 2017. i starija godišta za suha vina – Zlatna diploma“, dok će drugi kavez, prema želji vinara, biti ostavljen položen kako bi vina sazrijevala još godinu dana. Istovremeno, u more će biti spušteni novi kavezi sa vinima kojima će se pridružiti i vina Rossi iz mjesta Bajkini u Istri.

Atraktivni prizori potapanja i izvlačenja vina odvijat će se u subotu od 10.00 sati nadalje u suradnji ronioca Javne vatrogasne postrojbe Opatija, opatijskog Dobrovoljnog vatrogasnog društva te lokalnih ronioca.

U večernjim satima, nakon 19.00 sati, održat će se i degustacija vina potopljenih protekle godine kao i ostalih vina ovih prestižnih hrvatskih vinskih kuća. Uz „fina“ vina, organizator najavljuje i raznoliku gastro ponudu te „iznenađenje kuhinje“.

„Već petu godinu zaredom organiziramo potapanje renomiranih hrvatskih vina i iznimno smo zadovoljni odazivom i suradnjom s našim vinarima. Posebno nas veseli da su vinari zadovoljni kvalitetom njihovih vina nakon sazrijevanja u vruji, o čemu će moći svjedočiti i sami posjetitelji tijekom degustacije. Naravno, uz fina vina nepcu je potreban i adekvatan zalogaj pa će tako posjetitelje uz ribu na žaru dočekati i gastro „iznenađenje“, najavio je predsjednik udruge Ikarski barkajoli, Vjekoslav Zahej.

U večernjem glazbenom dijelu programa nastupit će „The Mystic Rose“ i „Trio bajs“.

Drugog dana manifestacije, u nedjelju, 4. kolovoza, održat će se smotra tradicijskih barki. Okupljanje posada započet će u 17.00 sati, dok će start regate biti oko 20.00 sati. Nakon završetka regate te proglašenja pobjednika slijedi zabavni program uz DJ-a „Mrižu“ i gastronomsku ponudu.