Grad Opatija
Službene stranice

Izložba "Gustav Mahler-4.simfoniju skladao je u Opatiji"

Datum: 1.10.2018.

Otvorenje izložbe 4. listopada u 20 sati u opatijskom Umjetničkom paviljonu "Juraj Šporer".

Hrvatski muzej turizma poziva Vas na otvorenje izložbe "Gustav Mahler - 4. simfoniju skladao je u Opatiji", koje će se održati 4. 10. 2018. u 20 sati u opatijskom Umjetničkom paviljonu "Juraj Šporer".

Gustav Mahler (Kaliště, Češka, 7. 7. 1860. – Beč, 8. 5. 1911.), austrijski skladatelj i dirigent češkog porijekla, za života bio najpoznatiji kao jedan od vodećih orkestralnih i opernih dirigenata. Od tada je priznat i kao jedan od najvažnijih kompozitora kasnog romantizma, iako njegova glazba u glazbenim krugovima nikada nije bila potpuno prihvaćena dok je bio živ. Mahler je skladao prvenstveno simfonije i pjesme, no njegov pristup žanru često je zamagljivao granice između orkestralne pjesme (Lied), simfonije i simfonijske pjesme.

Mahler je u nizu bečkih simfonista Prve bečke škole, koji se proteže od Josepha Haydna, Wolfganga Amadeusa Mozarta, Ludwiga van Beethovena, Franza Schuberta, te romantičara Antona Brucknera i Johannesa Brahmsa, bio posljednji. Također je u svoje djelo uključivao i ideje ne-bečkih romantičnih skladatelja poput Roberta Schumanna i Felixa Mendelssohna. No znatan utjecaj na njega izvršio je Richard Wagner koji je prema Mahleru jedini skladatelj nakon Beethovena čija glazba sadrži "razvoj" teme.

Ovom izložbom prikazat ćemo kako je u svojih pet boravaka u Opatiji, u njenom zlatnom dobu, ovaj slavni umjetnik redovno dolazio konzumirati sve blagodati tada svjetski priznatog zimskog lječilišnog epicentra i tražio nove inspiracije u komponiranju svojih simfonija.

Na izložbi postat će vjerodostojno kako ne samo da je Mahler radio svoju 4. simfoniju u Opatiji nego je napravio i glavne okvire svoje slavne 5. simfonije, ali i 6. simfonije koje su ga proslavile i dovele u red najizvođenijih kompozitora.

Izložbu je moguće pogledati u Umjetničkom paviljonu „Juraj Šporer“ do 18. 11. 2018.,  svaki dan osim ponedjeljka od 10 do 18 sati, a ulaz je besplatan.

Podupiratelji: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Austrijski kulturni forum i Grad Opatija