Grad Opatija
Službene stranice

Izložba "Pobjeda umjetnosti" Brune Mascarellija - 2. lipnja 2018. Umjetnički paviljon "Juraj Šporer"

Datum: 1.6.2018.

2. lipnja 2018. godine u 12,00 sati u Umjetničkom paviljonu "Juraj Šporer"  otvorit će se  izložba „Pobjeda umjetnosti“ Brune Mascarellija.

O autoru –

Hrvatski slikar Bruno Mascarelli rodio se u Sarajevu 1926. godine. Studirao je na zagrebačkoj Akademiji likovne umjetnosti a 1949. godine odlazi u Rovinj. Oko sebe okuplja široki krug kolega slikara iz Istre i Rijeke, posebice u aktivnostima Likovne kolonije Rovinja. Početkom šezdesetih godina prošloga stoljeća odlazi u Milano, potom u Pariz. Izlaže u brojnim galerijama i muzejima diljem zemlje i svijeta. Za svoj je rad višestruko nagrađivan a 2006. godine dodijeljena mu je Nagrada za životno djelo.

Živi i radi u Parizu i Rovinju.

O izložbi –

Bruno Mascarelli svojim je životom, posebice umjetničkim radom ne samo svjedok već i aktivni sudionik razdoblja koje će biti upamćeno po borbi protiv totalitarizama i silom nametnutih svjetonazora. Njegove slike neprocjenjiv su primjer kako umjetnost može biti nježna, osjetljiva, tiha i osobna, a istovremeno i moćna! Svojom nepokornom naravi umjetnost je nepobjediva. Upravo se takva nepokorna narav očituje u slikarstvu Bruna Mascarellija kroz njegove snovite, koloristički snažne i žive slike. Umjetnik je svoj život naslikao kroz spoj izričaja kubizma, futurizma, metafizike, nadrealizma i ekspresionizma. Jedan mozaik filozofije i interpretacije svijeta oko sebe, svojih želja, osjećaja, mašte i snova. Na slikama Bruna Mascarellija prepoznajemo motive, bilo da je riječ o pejzažu ili portretu, koji imaju jednako tihu, optimističnu mirnoću i dinamiku istovremeno. Dinamika se ispoljava načinom slikanja u kojem nema mjesta za polemike, iz srca, u jednom mahu naslikane slike sadrže blještavilo iznenađenja. Slike nisu zgusnute u tami ili mistici, upaljene su, imaju naboj svjetla po želji umjetnika. Najočitiju potvrdu takvog temperamentnog slikanja nalazimo u potezu kista koji postaje iznenadni čin poput groma iz vedra neba, bljesak trenutka.

Mascarelli optimizam stvara živim i snažnim kolorizmom, skoro dječačke iskrenosti. Majstorskom vještinom postiže ravnotežu između početnog snažnog stvaralačkog uzbuđenja i kasnijeg promišljenog završetka. Gotovo svaka njegova slika zrači osjećajem zadovoljstva kakvo i slikara samog obuzima prilikom stvaranja.

Posjet njegovom atelieru otkriva nam figurativne i apstraktne slike kojima se nastanak vremenski poklapa. Vjerojatno zato što umjetnik istovremeno slika više različitih slika, svaka ima svoje vrijeme sazrijevanja koje se različito ispoljava, ovisno o figurativnom ili apstraktnom raspoloženju izričaja. Takvim se vizijama slikar kreće na ivici svjetova sna i jave, fantastičnih i neobičnih prikazanja, predodžbi i zbilje koji mu pomažu stvarati

slike pune nadrealizma, ekspresionizma i metafizike. Nepokoreni borbeni duh koji teži slobodi, bez ograničenja, iskrenom iznošenju svojih ideala iz mašte i snova uz pomoć kista i boje – Bruno Mascarelli u jednoj rečenici. Autor - Dario Šošić

Za više informacija o izložbi posjetite internet stranice Hrvatskog muzeja turizma:

http://www.hrmt.hr/izlozbe/bruno-mascarelli-3/

https://www.facebook.com/events/211257909479268/

Izložba je besplatna za sve posjetitelje a moguće ju je pogledati radnim danom od 10,00 do 18,00 sati sve do 27. lipnja 2018. godine.