Grad Opatija
Službene stranice

Ljepota lažnog sjaja

Datum: 3.9.2018.

Atraktivna izložba krivotvorenih umjetnina u Centru Gervais „Ljepota lažnog sjaja“

 

   Muzej policije Republike Hrvatske i Festival Opatija organiziraju izložbu krivotvorenih umjetnina  pod nazivom „Ljepota lažnog sjaja“, koja će biti izložena u Centru Gervais.

   Izložbom krivotvorenih umjetnina iz Kriminalističke zbirke Muzeja policije želi se pokazati koliko vjerne krivotvorine mogu biti, ali i osvijestiti građane na nužan oprez pri kupnji skupocjenih umjetnina. Zbirka je stvarana osam godina sporadično prikupljenim krivotvorinama koje su samoinicijativno i po pravomoćnosti sudskih presuda dostavile policijske postaje Republike Hrvatske. Sustavno prikupljanje započelo je 2009. godine kada se posredstvom Službe organiziranog kriminaliteta iz Uprave kriminalističke policije kod sudova uspjelo ishoditi da se po pravomoćnosti sudskih postupaka krivotvorine ne uništavaju već da se dodjeljuju kao izlošci Muzeju policije.

   Danas ovu zbirku čini sedamdesetak izložaka od kojih se najveći broj odnosi na ulja na platnu i nekoliko skulptura. Najviše je krivotvorina radova hrvatskih slikara poput Ede Murtića, Zlatka Price, Ljube Ivančića i Mersada Berbera, a u manjem broju su radovi Dimitrija Popovića, Đure Pulitike, Vaska Lipovca, Ivana Lackovića Croate, Miljenka Stančića, Vladimira Kirina, Oskara Hermana, Borisa Bućana, Ivana Rabuzina, Ivana Generalića, Ferde Kovačevića i Dragice Cvek Jordan te krivotvorina radova kipara Dušana Džamonje i Vojina Bakića, dok od stranih autora posjedujemo krivotvorene radove Salvadora Dalija i Paula A. Renoira. Sada i opatijska publika ima priliku vidjeti ovu zanimljivu i neobičnu izložbu krivotvorenih umjetnina.

   Otvorenje izložbe održat će se 8. rujna u 20 sati, u foajeu Centra Gervais, (ul. Nikole Tesle 5, Opatija) dok će svi zainteresirani izložbu moći pogledati sve do 23. rujna, svakog dana, izuzev ponedjeljka. Ulaz na izložbu je slobodan.