Grad Opatija
Službene stranice

Lov na uragane

Datum: 2.12.2019.

dr. sc. Ana Juračić u MOHO centru 7. 12. 2019.

Festival Opatija vas poziva u Interpretacijski centar dr. Andrija Mohorovičić u Voloskom na predavanje „Lov na uragane“ u subotu, 7. prosinca 2019. s početkom u 18 sati. Predavanje će održati dr. sc. Ana Juračić.

Uragani su snažni olujni sustavi koji nastaju u tropskim krajevima. Sa sobom donose razorne vjetrove i velike količine oborina te su vrlo opasni ako dođu do naseljenih dijelova obale. Zbog toga je vrlo važno da se što bolje predvidi njihovo kretanje i snaga. Uz modele, tome pridonose i meteorološka mjerenja koja se skupljaju unutar samih oluja i sa satelita. Na ovom predavanju saznat ćete kako se razvijaju uragani te kako znanstvenici pokušavaju proniknuti u tajne tih zanimljivih tropskih sustava.

Dr. sc. Ana Juračić je nakon završenog dodiplomskog studija na Geofizičkom odsjeku PMF-a, doktorirala fiziku na New Mexico Tech-u u SAD-u. Tema doktorata bile su tropske ciklone, a za vrijeme doktorata radila je na NASA-inom projektu koji se bavio proučavanjem tropskih oluja i uragana. Iako trenutno radi u IT sektoru, u slobodno vrijeme sudjeluje u međunarodnom projektu OTREC kojemu je također cilj unaprijediti razumijevanje meteoroloških procesa u tropima.

Ulaz na predavanje je slobodan.