Grad Opatija
Službene stranice

"Noć knjige" u gradskoj knjižnici i čitaonici "Vikotor Car Emin"

Datum: 18.4.2018.

Vidimo se u ponedjeljak, 23. travnja 2018. u Gradskoj knjižnici i čitaonici „Viktor Car Emin” Opatija.

Gradska knjižnica i čitaonica „Viktor Car Emin” Opatija i ove godine svojim programom obilježava „Noć knjige” - manifestaciju koja je pokrenuta 2012. godine na inicijativu Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore i udruge Knjižni blok. Njima su se u organizaciji pridružili Nacionalna i sveučilišne knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA te portal za knjigu i kulturu Moderna vremena. Cilj im je bio, barem na jedan dan više govoriti o pisanju i čitanju knjiga, uz naglasak na predstavljanju knjiga domaćih i svjetskih autora te druženju uz knjigu i čitanje. Priliku, odnosno povod za to pružili su „Svjetski dan knjige i autorskih prava” (23. travnja) te „Dan hrvatske knjige” (22. travnja).

Tema ovogodišnje, 7. po redu „Noći knjige” je „Budućnost knjige”. Kada razmišljamo o budućnosti, pitanje knjige i čitanja povezujemo sa znanošću, izumima, inovacijama, znanstvenom fantastikom, novim formatima i tehnologijama. Stoga je u središtu zanimanja Noći knjige 2018. i pitanje kako tehnologija mijenja naše živote i načine na koje pričamo priče, primjerice pod utjecajima društvenih mreža poteškoće koje ju prate te njihov utjecaj na zainteresiranost za čitanje.

„ Kada su djeca u pitanju, možemo istraživati što sve može mašta te kako znanost i književnost surađuju u stvaranju nove slike svijeta. Osobito nas zanima na koji način djeca vide budućnost knjige te kako bi mogla izgledati knjiga koju bi budući Zemljani mogli čitati”- dodaju organizatori.

Gradska knjižnica Opatija ove je godine u skladu sa temom pripremila bogat i interaktivan program orijentiran mlađoj populaciji i svima onima koji se tako osjećaju. Program započinje u jutarnjim satima izložbom svjetiljki – radova djece DV Opatija, te pričaonicom namijenjenom upravo njima. U popodnevnom terminu organizirana je parlaonica na temu „Budućnost knjige” u kojoj sudjeluju učenici Gimnazije Eugena Kumičića Opatija.  Nastavljamo u duhovitom i opuštenom ritmu uz stand -up nastup mladog komičara Gorana Vičića, dok večer zaključujemo povratkom u prošlost uz live nastup Retro's-a.
Tokom cijeloga dana u prostoru Knjižnice provoditi će se akcija Utopija/Distopija – putovanje knjigom - izložba i posudba tematski izdvojenih knjiga iz fonda knjižnice, te oprost zakasnine uz povrat posuđene građe za članove Knjižnice.

Kao što sam moto ovogodišnje noći knjige kaže - „Bez panke” - krećemo!
Vidimo se u ponedjeljak, 23. travnja 2018. u Gradskoj knjižnici i čitaonici „Viktor Car Emin” Opatija.