Grad Opatija
Službene stranice

Poziv na koncert povodom obilježavanja Dana Grada Opatije

Datum: 22.7.2018.

Hrvatski muzej turizma poziva Vas na koncert u sklopu 25. Festivala Orgulje Heferer, u nedjelju, 22. srpnja 2018. u Župnoj crkvi sv. Jakova, s početkom u 21 sat.  Koncert se organizira povodom obilježavanja Dana Grada Opatije i blagdana sv. Jakova,  njegova zaštitnika. Ovo je godina kada se obilježava 110 godina od izgradnje orgulja te 20 godina restauracije, tim povodom 25. Festival Orgulje Heferer dolazi u Opatiju. Na koncertu će nastupati eminentni glazbenici: hrvatska sopranistica Valentina Fijačko Kobić i hrvatski orguljaš Alen Kopunović Legetin.

Više informacija o Festivalu Orgulje Heferer i glazbenicima možete pročitati u nastavku:

Festival se već 25. godinu za redom odvija u organizaciji Tomislava Faullenda Heferera i Umjetničke radionice Heferer, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Ovaj orguljski festival održava se u ljetno jesenskim mjesecima, na izgrađenim i obnovljenim, ili samo restauriranim orguljama od strane majstora iz pet generacija Umjetničke radionice Heferer u obiteljskom vlasništvu.

Sopranistica Valentina Fijačko Kobić jedna je od najizrazitijih umjetničkih osobnosti na aktualnoj hrvatskoj opernoj sceni, a podjednako je prezentna i vrlo često prisutna i na koncertnom podiju. Njezino sugestivno pjevačko i glumačko umijeće te iznimnu interpretacijsku spontanost jednako dobro poznaju posjetitelji nacionalnih kazališnih kuća u Splitu, Zagrebu, Rijeci i Osijeku, ali i publika svih značajnih glazbenih festivala koji se održavaju u Hrvatskoj.

Alen Kopunović Legetin hrvatski je katedralni orguljaš i dirigent. Diplomirao je 1997. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Ljerke Očić. Usavršavao se na Sveučilištu Mozarteum u Salzburgu u klasi Elisabeth Ullmann (1998./99.) i na Papinskom Institutu za crkvenu glazbu u Rimu, smjer liturgijska glazba u klasi maestra Valentina Miserachsa i orgulje u klasi maestra p. Thea Fluryja (2004./05.). Godine 2001. dobiva status samostalnog umjetnika. Stalni je orguljaš i zborovođa biskupijske crkve sv. Lovre u Požegi, te pontifikalni orguljaš u Požeškoj katedrali.