Grad Opatija
Službene stranice

Preluk - legenda koja živi

Datum: 30.10.2019.

Opatijska promocija knjige Gorana Slavića u Vili Antonio 4. studenog u 18,00 sati

  Pozivamo vas na promociju i predstavljanje knjige „Preluk – legenda koja živi“ autora Gorana Slavića što će se održati u opatijskoj Vili Antonio u ponedjeljak, 4. studenog s početkom u 18 sati.

Preneseno s portala Torpedo media, autor Miroslav Krpan, 16. 9. 2019.:

  Prije točno 80 godina, točnije daleke 1939. godine na Preluku je održana prva automobilistička utrka. Ništa manje značajan jubilej za ovu kultnu destinaciju, što se smjestila priobalno, u zaljevu između Rijeke i Opatije, je 50 godina prve motociklističke utrke bodovane za Prvenstvo svijeta. Bio je to povod da se upravo ovih dana, koji imaju svoju statističku simboliku, pojavi jedno novo knjižno izdanje posvećeno događanjima oktanskog sporta pod jedinstvenim imenom „Preluk – legenda koja živi“.

 - Zadovoljstvo mi je najaviti promociju jedinstvene knjige, 17. izdanja u Biblioteci „Sportski velikani“ kojom ćemo na svojevrstan način dati obol pomalo zaboravljenom, a toliko značajnom prostoru, što se brojnim događanjima, mnogim generacija urezao pod kožu. Preluk je mjesto koje se u povijesti spominje još od davne 1939. godine, da bi kasnije ništa manje značajne bile i 1949., potom 1969., pa na kraju i 1977., kada je zaključen ciklus osam Grand prix utrka motociklističkog prvenstva svijeta što je bio vrhunac jedne od najkarakterističnijih oktanskih staza svijeta. Knjigu autora Gorana Slavića, čovjeka koji je život posvetio oktanskim sportovima kroz niz sadržaja kojima je dočarao osobe i događaje, vezane za brzinu i miris benzina, čovjeka koji o auto moto sportu zna daleko više od mnogih drugih, posvećuje stoga jubileju, čime će tako ostati zauvijek zapisana povijest jednog kulta, povijest Preluka koja je na svojevrstan način zaboravljena, a istinski živi vječno – kazao je Vladimir Vujnović u ime izdavačke kuće „Adriapublic“, izdavača ovog jedinstvenog, gotovo monografskog djela.

- Preluk je dio moje mladosti, dječaštva koje sam upražnjavao posjećujući svaku utrku od 1969. do njene završnice tužne 1977.godine, kada je ta tradicija pohoda, na najveći svjetski motociklistički događaj u nas, morala biti prekinuta. Uz oca sam odlazio gledati utrke, pet neprekidnih dana priprema i same provedbe utrke mi mladi, klinci, sakupljali smo sličice, postere, naljepnice, potpise vozača, sve ono čega tada u nas nije bilo. Od rane mladosti pratim sva događanja u auto i moto sportu, bilježim i sakupljam niz podataka i materijala, a sve se to pretvorilo u pisanje jako puno tekstova i specijaliziranih priloga iz kojih nastaju i knjige. Ideja o ovoj knjizi, kojom se bilježi jubilej, začeta je prošle godine kada sam u prostorima Rodoslovnog centra u Matuljima priredio prigodnu izložbu fotografija i pisanog sadržaja o Preluci, a sve uoči najavljivanje 80. godišnjice od prve utrke održane na toj svijetom znanoj kružnoj stazi. Izložba je ove godine reprizirana i na riječkoj Međunarodnoj izložbi automobila i motocikala na Vežici, a evo sada smo stigli i do knjige koja ima monografsko značenje – kazuje Slavić.

Knjiga je specifična svojim sadržajem, prvenstveno prikazuje biografije svih svjetskih prvaka u brzinskom motociklizmu, što su bili sudionicima utrka svjetskog prvenstva na Preluku od 1969. do 1977. godine. Taksativno povezuje i sva druga značajna oktanska zbivanja na području Matulja i Opatije kroz povijest i nije isključivo sadržaj o suhoparnim podacima, već dodiruje niz gotovo i nepoznatih detalja.