Grad Opatija
Službene stranice

Slučajna otkrića u kemiji

Datum: 3.3.2020.

Dr.sc. Tomislav Portada u MOHO centru

U subotu, 7. ožujka 2020. s početkom u 18 sati u Interpretacijskom centru dr. Andrija Mohorovičić u Voloskom održat će se predavanje "Slučajna otkrića u kemiji" dr. sc. Tomislava Portade.

Mnoga su se velika i važna otkrića u znanosti, pa tako i u kemiji, dogodila posve slučajno, najčešće kao rezultat nepažnje ili pogreške istraživača. Slučajno su otkrivena gotovo sva danas poznata umjetna sladila, ali i tvari koje su nekim ljudima gorke, a drugima bez okusa. Koja je veza između vulkanizacije gume i liječenja alkoholizma? U kakvoj su vezi otkrića pojedinih lijekova i pojedinih psihoaktivnih tvari, koju je ulogu u svemu tome imala slučajnost, i što kao društvo možemo učiniti da slučajnih otkrića bude što je moguće više, neke su od tema o kojima će biti riječi u ovome predavanju.

O predavaču:

Doktor kemije, g. Tomislav Portada školovao se na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je 1998. diplomirao, a 2004. doktorirao kemiju. Bavi se znanstvenim istraživanjima u području sintetske organske kemije, stručnim aktivnostima u području hrvatskoga kemijskog nazivlja, nastavom kemije na više kolegija na Sveučilištima u Zagrebu i Rijeci, radom s darovitim učenicima i studentima te popularizacijom znanosti. Pokretač je i voditelj edukativno-popularizacijskog projekta "Kemijsko-inženjerske radionice“ HDKI-ja.

Ulaz na predavanje je slobodan.