Grad Opatija
Službene stranice

Učkarski samanj

Datum: 29.8.2018.

U nedjelju 2. rujna, od 10 do 20 sati na prijevoju Poklon u Parku prirode Učka održat će se 13. Učkarski samanj

 

I ove će godine posjetitelji moći uživati u raznovrsnim prirodnim i ekološkim proizvodima visoke kakvoće, proizvedenim na četrdesetak obiteljskih gospodarstava Učke, Ćićarije i bliže okolice. Moći će razgledati etnološku zbirku, tradicijska glazbala i zbirku gljiva, upoznati izvorne pasmine domaćih životinja  (boškarina, ovcu pramenku i istarskoga tovara) te upoznati stare zanate – obradu kamena i drva, kovanje željeza i lončarenje na kolu, u kojima će se moći i sami okušati.

U prostoru „Male šumske scene” djecu predškolske i školske dobi čeka suvremena obrada „Ježeve kućice”, likovna radionica s oslikavanjem lica i radionica učenja glagoljice. Za djecu i odrasle organizirana je i eko radionica u kojoj će naučiti kako kompostirati u različitim stambenim uvjetima.

Uz bogatu ponudu domaće hrane i pića zabavni će program ponuditi tradicijske plesove s balunom Središnje Istre, dječji srednjovjekovni ples „Konjićev skok”,  umjetnički natječaj „Učka mi se!”, primorsku zabavnu glazbu u izvedbi Tria Asi te završnicu s Edijem Maružinom i Banditima. Voditelj zabavnog programa je Mario Lipovšek Battifiaca.

Pokrovitelji manifestacije su Grad Opatije, Turistička zajednica grada Opatije,  Primorsko-goranska županija, Istarska županija, Općina Matulji i Općina Kršan.

Kao i proteklih godina, za sve posjetitelje „Učkarskega samnja”, cijena prolaska kroz Tunel Učka  u nedjelju će biti  svega 10,00 kn.