Grad Opatija
Službene stranice

7. Hrvatski festival sportske rekreacije u nordijskom hodanju i pješačenju

Datum: 10.4.2019.

U subotu 13. travnja više od 800 šetača u Opatiji

      7. Hrvatski festival sportske rekreacije u nordijskom hodanju i pješačenju" održat će se u subotu, 13. travnja u Opatiji u organizaciji Kluba za športsku rekreaciju "Gorovo" Opatija i Grada Opatije, a povodom Svjetskog dana zdravlja.

      Festival su na konferenciji za novinare predstavili tajnik Saveza sportske rekreacije Sport za sve PGŽ Dalibor Korenić, voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti Grada Opatije mr. sc. Zlata Torbarina, viša stručna suradnica za međunarodnu suradnju, europske integracije i protokol Grada Opatije Neli Nežić, voditeljica projekta Zero Waste Blue Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu dr. sc. Marinela Krstinić Nižić te predstavnik realizatora projekta Vjekoslav Alilović. Organizatori su najavili bogat program festivala koji se ove godine održava i u sklopu Zero Waste Blue projekta financiranog iz programa Interreg Italija - Hrvatska kojeg provodi Grad Opatija.  

      Prema prikupljenim prijavama u Opatiju dolazi više od 800 sudionika iz Hrvatske za koje je organizator pripremio čak pet ruta hodanja i brojne pogodnosti. Planirano okupljanje svih sudionika je u 9 sati na opatijskoj Ljetnoj pozornici kada će započeti program "Vježbajmo zajedno" koji se sastoji od aerobica, pilatesa, vježbi za osteoporozu te stretchinga. Istovremeno će vrijedne članice Hrvatskog Crvenog križa- Gradskog društva Opatija zainteresiranima mjeriti tlak, a Udruga Žmergo održati smoothie radionicu dok će Nastavni zavod za javno zdravstvo educirati zainteresirane o zdravom načinu života. U 10 sati će se, pod voditeljskom palicom Dražena Turine Šajete i uz nekoliko riječi domaćina, održati svečano otvorenje festivala, nakon kojeg će sudionici krenuti zacrtanim rutama. U kategorijama Predškolska dob, Mlađa školska dob, Starija školska dob, Srednja dob, Umirovljenici te Osobe s invaliditetom i teškoćama u razvoju sudionici se odlučuju za poželjnu rutu, od kojih je prva ona laka, dužine 3 km i to na relaciji Opatija - Volosko - Opatija. Druga ruta, također laka i u dužini od 7 km je ona na relaciji Opatija - Ičići - Opatija, dok je treća, ona srednja dužine 10 km pripremljena na relaciji Opatija - Lungomare - Carmen Sylve južni dio - šumska staza - Ičići - Lungomare - Opatija. Četvrta je ruta atraktivna po tome jer je povezana brodom, pa će tako sudionici hodati rutom od 4 km Opatija - Ičići uz povratak brodom ili u suprotnom smjeru, a peta ruta je posebna po tome što predstavlja novu disciplinu "plogging" koja se sastoji od kombinacije hodanja i skupljanja otpada, a održat će se na potezu Opatija - Volosko - Opatija u dužini od 3 km.

Budući da su sportska događanja okupljaju veliki broj posjetitelja ideja projekta ZERO WASTE BLUE je omogućiti organizaciju većih sportskih događanja uz minimalnu količinu otpada, odnosni korištenja materijala koji su bio razgradivi. Tako se na ovom događaju neće moći kupovati voda u bočicama, već se svi sudionici imati mogućnost koriti vodu iz gradskog vodovoda dovedenu u velikim spremnicima, sav ugostiteljski materijal izrađen je od biorazgradivog materijala, a vodit će se računa i o adekvatnom odlaganju otpada što za sobom nosi organizacija velikih sportskih događaja.

      Po povratku sa hodanja sudionike će čekati ručak koji se sastoji od rižota sa morskim plodovima i osvježavajućeg pića uz napomenu da će sve biti posluženo u biorazgradivom posuđu, a za zabavu su zaduženi DJ Vedran i band Mind Spot. Napomenimo da organizator za festival osigurava liječničko osoblje, voditelje na rutama, mali sajam autohtnih proizvoda, a prvih 750 prijavljenih sudionika dobija i prigodan eko poklon.

Brojni su razlozi zbog kojih valja doći u Opatiju i sudjelovati na festivalu, a svakako su oni najvažniji zdravlje, uživanje u Opatiji i njenom okruženju kao i u radosti druženja.

     Zero Waste Blue projekt financiran je iz programa prekogranične suradnje INTERREG ITALIJA-HRVATSKA, a ukupna vrijednost projekta iznosi oko 860.000 EUR. Ciljevi ovog projekta koji traje 18 mjeseci su implementiranje Zero Waste koncepta u organizaciju sportskih događanja, zaštita i promocija prirodne i kulturne baštine kroz sportsko-rekreativne manifestacije, olakšan pristup osobama s posebnim potrebama te kreacija zajedničkog turističkog proizvoda Zero Waste Sport Events Blue Brand.

    Grad Opatija je vodeći partner na projektu dok je u projekt uključeno još devet projektnih partnera: Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija, Agencija za razvoj zadarske županije Zadra Nova, Dubrovačko-Neretvanska županija, Agencija za ekonomski razvoj Regije Emilia Romagna, Regija Emilia Romagna, Regija Veneto, Regija Molise, Grad Ancona i tvrtka Veneto inovazzione.