Grad Opatija
Službene stranice

Akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Datum: 5.9.2019.

Traže se mladi darivatelji

 Gradsko društvo Crvenog križa Opatija je u suradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu KBC-a Rijeka jučer organiziralo akciju dobrovoljnog darivanja krvi. Akcija je održana u prostorima Sportske dvorane Marino Cvetković uz promociju dobrovoljnog darivanja krvi među mladima. Akciji se odazvalo 44-ero darivatelja. Prvi puta krv je dao Marin Sušanj i time ušao u humanu obitelj. Zahvalnice su dobili Moreno Rašpolić koji je krv darovao 25 puta i Dražen Turina za 30. darivanje. Uz mnogobrojne darivatelje, akciji su se odazvali i članovi Kluba „100 kapi“ koji su dali krv više od sto puta. Popularni opatijski pjevač i kantautor Dražen Turina Šajeta svojim primjerom želi motivirali mlade da i sami postanu darivatelji krvi.

Dražena je na darivanje krvi potaknuo otac Nikola Turina, predsjednik Kluba „100 kapi“ CK Opatija, a zajedno su do sada dali krv preko 160 puta!

- Prvi put sam krv darivao još u srednjoj školi, a zatim i u vojsci, a danas se redovito odazivam akcijama. Tada mi je motiv bio dobivanje slobodnog dana, dok sada to činim iz humanih razloga. Nekada su tvrtke motivirale svoje radnike na darivanje krvi, dok im danas šefovi i vlasnici ne žele dati ni slobodnih nekoliko sati, a što je jako žalosno. Želja mi je motivirati mlade, jer su oni naša budućnost i to činim svojim primjerom, ali i pozivima na svojim koncertima, kazao je Dražen te pohvalio djelatnike Zavoda za transfuziju i Crvenog križa istaknuvši kako su vrlo profesionalni i ljubazni.

- Ovo je treća ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi. Krv je nezamjenjiva tekućina koja spašava život i ne može se dobiti umjetnim putem ni uz sva današnja „čuda“ moderne tehnologije i medicine. Bez krvi i krvnih pripravaka mnogi bolesnici ne bi preživjeli i ozdravili. Potrebno je izdvojiti dvadesetak minuta, bezbolna igla nažalost ne postoji, no svi koji se pridruže ovoj humanoj obitelji kući će otići zadovoljni i sa spoznajom da su svojim plemenitim činom pomogli u spašavanju brojnih života kojima će krv biti potrebna, istaknula je ravnateljica GDCK Opatija mr. Đana Pahor te zahvalila tvrtki Opatija 21 što im je ustupila prostor dvorane. Nakon darivanja svi su sudionici akcije dobili obrok zahvale te nastavili druženje u Kantini Mali val u zgradi Grada Opatije.