Grad Opatija
Službene stranice

Članovi DND-a na Kampu prijateljstva u Crnoj Gori

Datum: 2.8.2018.

Vijećnici 11. Saziva Dječjeg gradskog vijeća Grada Opatije i članovi Dječjeg foruma DND-a Opatija sudjelovali su od 15. do 26. srpnja u Kampu prijateljstva u mjestu Baošići u Boki Kotorskoj na poziv organizacije Secouras Populaire iz Francuske.

Četrnaest malih vijećnika i forumaša u pratnji voditeljica boravili su u Odmaralištu Crvenog križa iz Požege (Srbija) uz još pedesetak djece iz dječjih organizacija iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Tamo su sudjelovali u radionicama o trgovanju ljudima, tolerancije i humanih vrednota i prve pomoći te dramskim, likovnim i glazbenim radionicama na temu promicanja vrijednosti solidarnosti i humanosti među djecom u svijetu. Organizirani su izleti upoznavanja okolice, a bilo je i dovoljno vremena za kupanje i zabavu. U kampu ih je posjetio veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić, kojem su opatijski vijećnici prezentirali rad Dječjeg gradskog vijeća. Susreli su se i s predstavnicima francuske organizacije Secouras Populaire, kao i ministrom rada i socijalne skrbi Republike Srbije, koji su posjetila kamp, a Opatiju – Grad prijatelj djece predstavili su i novinarima nekoliko srpskih i crnogorskih TV i radijskih postaja. Opatijski vijećnici i forumaši održali su radionice za djecu iz kampa na temu tradicijskih hrvatskih dječjih igara. Na povratku kući posjetili su Dubrovnik, gdje su se družili s kolegama iz Dječjeg gradskog vijeća i DND-a Dubrovnik te upoznali grad u pratnji vodiča.

- U Kampu prijateljstva sudjelovali smo na poziv organizacije Secouras Populaire iz Francuske, koja je snosila troškove smještaja i puta. Secours Populaire pokrenuo je pokret „Prijatelji svijeta“ s ciljem  promicanja solidarnosti na međunarodnoj razini. Sela „Prijatelja svijeta“ žele isključiti bilo kakvu netoleranciju diljem svijeta, preko dječjih pokreta solidarnosti. U tim selima – kampovima djeca iz raznih krajeva svijeta druže se i grade prijateljstva. Nakon edukacija u kampu i sklopljenih prijateljstava, djeca se vraćaju u svoje zemlje obogaćena idejama i metodama za lokalno djelovanje i provođenje solidarnosti u svojoj zemlji. Ovo sudjelovanje u Kampu prijateljstva bila je svojevrsna „kruna“ projekta 11. saziva DGV-a Opatija „Dječje organizacije i njihove misije danas kod nas i u svijetu“. Drago nam je da smo imali priliku prezentirati rad Dječjeg Gradskog vijeća i Dječjih foruma Opatija, kao i predstaviti Opatiju – Grad prijatelj djece mnogobrojnoj djeci i njihovim voditeljima, kao i  veleposlaniku RH te ministru rada i socijalne skrbi Srbije, istaknula je tajnica DND-a Opatija Sanja Škorić.