Grad Opatija
Službene stranice

Dan Grada Opatije

Datum: 25.7.2019.

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća dodijeljene nagrade Grada

Svečana sjednica Gradskoga vijeća Grada Opatije održana je sinoć u Centru Gervais, uoči Dana Grada, uz nazočnost brojnih uzvanika iz javnog života.

Kratak presjek zbivanja tijekom proteklih godinu dana dali su Fernando Kirigin, predsjednik Gradskog vijeća, i gradonačelnik Ivo Dujmić.

- Dolaskom novog većinskog valsnika u Liburnija Rivijera Hotele, postavlja se pitanje o prodaji našeg kontrolnog paketa dionica. Prodaja kontrolnog paketa nije u planu jer se time može mnogo izgubiti, no novog ćemo vlasnika dočekati s vjerom da donosi novi zamah u razvoju destinacije, naglasio je Kirigin.

- Mjerama poticaja za zapošljavanje učinili smo iskorak, što je dalo i konkretne rezultate u broju novootvorenih obrta i broju zaposlenih. Po našim mjerama demografske politike prepoznati smo i na nacionalnoj razini. Osobno me raduje podatak da nakon dužeg razdoblja imamo znatno povećani broj novorođene djece, istaknuo je gradonačelnik Dujmić.

Zamjenica župana PGŽ-a Marina Medarić naglasila je kako je Županija kroz mnoge ustanove prisutna u Opatiji, počevši od Thalassotherapije i Županijske lučke uprave, sve do srednjih škola koje uspješno djeluju u gradu te pohvalila projekte koji se u Opatiji provode.

Središnji događaj večeri bila je dodjela javnih priznanja Grada Opatije. Posebne zahvalnice Grada pripale su Berislavu Valušeku i Koraljki Vahtar Jurković.

Godišnju nagradu za područje gospodarstva primio je kultni opatijski kafić iz 1926. godine »Tik-Tak«, a nagradu je preuzela Natali Zrinšćak koja uz obitelj Žiganto brine o poslovanju popularnog opatijskog okupljališta.

Za područje kulture godišnju je nagradu dobio novinar, urednik i glazbeni urednik, te kreator portalapoduckun.net, Nikola Cvjetović.

Za područje društvenog života Kristina Tubić, izvršna urednica Lista Opatija te neumorna volonterka brojnih opatijskih udruga i suradnica DND-a Opatija. Za područje društvenog života nagrađene su i učiteljice Područne škole Veprinac Sanja Albaneže, Tatjana Bonazza-Čekada i Ljiljana Božičević, voditeljice niza radionica i projekata za najmlađe.

Počasnom je građankom Opatije proglašena Kineskinja Liu Pilato Liyjing - Lili, zaslužna za promociju Liburnijske rivijere na kineskom tržištu. Njoj su u čast na svečanosti sudjelovali i članovi kineskog izaslanstva grada Shenzhena koju je predvodio direktor Razvojno – istraživačkog centra Gradske vlade, gospodin Wu Sikang.

Vrhunac svečanosti bila je dodjela nagrade Grada Opatije za životno djelo pjesnikinji, urednici, dugogodišnjoj predsjednici Katedere čakavskog sabora Opatije, Mariji Trinajstić.

Popraćena je burnim pljeskom publike, a u svojoj je zahvali obećala da »neće fermat, leh da će srcen poć naprvo«. Njoj je pripala i novčana nagrada u iznosu od 20.000 kuna.

Voditelj večer bio je Robert Ferlin, a u prigodnom glazbenom programu nastupili su osmogodišnji harmonikaš Luka Bajdo, nagrađivani mladi pijanist Silvestar Pulić te izvrsni Marko Tolja.