Grad Opatija
Službene stranice

Festival znanosti u Opatiji

Datum: 9.4.2019.

Ove godine tema Festivala su boje

 Predavanjem fizičara dr. sc. Antonija Šibera "Boje su u nama" u Vili Antonio započeo je 8. travnja ovogodišnji Festival znanosti. Opatija je jedan od gradova u kojima se diljem Hrvatske održava ovaj festival, a čiji je glavni cilj popularizacija znanosti. Ove godine tema festivala su boje.

Festival je službeno otvorila dr. sc. Neva Slani koja je istaknula da se Festival znanosti u Hrvatskoj održava već 17 godina, a Opatija se do sada uključila dva puta.

- Građani će imati priliku poslušati dva vrhunska predavanja s izrazito zanimljivim i u stručnom smislu potvrđenim predavačima, a čiji interesi prelaze granice njihovih užih specijalizacija. Jedan od njih je fizičar, pisac, društveni kritičar, slikar, ilustrator i pjesnik dr. sc. Antonio Šiber, a drugi je naš sugrađanin prof. dr. sc. Krešimir Pavelić, znanstvenik u području biomedicine i zdravstva, polju temeljnih medicinskih znanosti te se bavi molekularnom biologijom i istraživanjem raka. Za mališane,  učenike i srednjoškolce organizirat će se radionice na temu boja. Aktivnostima u sklopu Festivala znanosti nastojimo povezati znanstvenike s lokalnom zajednicom, povećati interes učenika i mladih za znanost te potaknuti znatiželju mališana u vrtiću, istaknula je Slani te podsjetila da Opatija ima bogatu prošlost koju su obilježili i njezini građani znanstvenici, poput Andrije Mohorovičića, Juliusa Glaxa, Theodora Billrotha, Josepha Maxa Örtela i Lea Henryka Sternbacha.

Na predavanju „Boje su u nama“ moglo se čuti da su boje neka vrta zračenja i „obojena“ svjetlost. Bijelo se pretvara u boje objekata oko sebe, što su prisutni mogli vidjeti na umjetničkim djelima mnogih poznatih slikara. Šiber je pokušao odgovoriti i na pitanja odakle dolaze boje, zašto je nebo plavo, a sunce žuto te vide li kukci boje cvjetova. Publika je saznala kako neki jezici imaju posebne nazive za razne nijanse boja, a narod s Papue Nove Gvineje zelenim smatra sve ono što mi zovemo plavim.

Festival znanosti u Opatiji nastavlja se u četvrtak u 16 sati u Domu Liburnija u Voloskom radionicama i predstavama za djecu u suradnji s udrugom Srce za Volosko, u petak u 18 sati u Vili Antonio predavanjem prof. dr. sc. Krešimira Pavelića te radionicama u Dječjem vrtiću Opatija, Osnovnoj školi „R. K. Jeretov“ i opatijskoj Gimnaziji.