Grad Opatija
Službene stranice

Glazbeni dani HRT-a 2019. - Opatija

Datum: 1.2.2019.

Provedite Valentinovo u Gervaisu uz Simfonijski orkestar HRT-a 

  Hrvatska radiotelevizija (HRT) i domaćin "Glazbenih dana HRT-a 2019.", Grad Opatija, priređuju od 14. do 16. veljače 2019. trodnevnu svečanost glazbe i TV spektakla u "staroj dami Opatiji". Time se nakon mnogo godina vraća stari sjaj i tradicionalni medijski šušur u tu kvarnersku "prijestolnicu" hrvatske zabavne glazbe iz koje je i krenula popularna "Dora" - a u izravnim prijenosima iz Opatije na ekrane HTV-a i u eter Hrvatskog radija vraća se pak vrhunski glazbeni, zabavni i show program. 

"Glazbeni dani HRT-a 2019." u Opatiji će tijekom ta tri dana mobilizirati sve najbolje iz bogate glazbene i scenske produkcije Hrvatske radiotelevizije, predvođene Simfonijskim i Jazz orkestrima HRT-a s gostima, vrhunskim pjevačkim imenima, te "povratnicom" Dorom, izborom za hrvatsku predstavnicu i pjesmu za Pjesmu Eurovizije 2019. 

Tako će na samo Valentinovo, u četvrtak 14. veljače u 20 sati u velebnoj opatijskoj koncertnoj dvorani Centra Gervais, Glazbene dane HRT-a otvoriti svečani koncert Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem Roberta Farkaša, laureata Međunarodnog natjecanja mladih dirigenata koje nosi ime Lovre pl. Matačića, slavnog Opatijca koji je rođen točno na Dan zaljubljenih prije 120 godina. Stoga će HRT-ovi simfoničari prigodno izvesti i Smetaninu Vltavu, jedan od zaštitnih znakova repertoara Lovre plemenitog Matačića. 

A kako su u miru, ljepoti i glamuru Opatije uživali mnogi slavni gosti, među kojima i skladatelji poput Lehara, Mascagnija, Puccinija... u njihovim neodoljivim arijama Simfonijskom orkestru HRT-a pridružit će se i prvakinja Opere HNK u Rijeci, sopranistica međunarodnog ugleda Kristina Kolar. No bit će tu i ulomak iz uvertire operete 'Šišmiš' Johana Straussa mlađeg, te 'Ples bakantica' iz opere 'Amfitrion' Borisa Papandopula (barda koji je velik dio života proveo upravo u Opatiji), ulomci iz 'Romea i Julije' Sergeja Prokofjeva... A tu večer za pamćenje Simfonijskog orkestra HRT-a i njegovih briljantnih solista, koji će izvesti kolaž najpoznatijih tema klasične glazbe u Seletkovićevoj obradi za soliste i Simfonijski orkestar - tog ponosa HRT-a i petog najstarijeg radijskog orkestra u Europi koji ove godine slavi 90 godina djelovanja - zaokružit će i pojava Ozrena Grabarića, glumca koji je odnio pobjedu u prvoj sezoni HRT-ove emisije Maestro. 

Kroz program prve večeri vodit će nas zaštitni znak Hrvatskog radija-Radio Rijeke Robert Ferlin.