Grad Opatija
Službene stranice

Izvješće s provedenog javnog savjetovanja

Datum: 14.1.2019.

Završeno Javno savjetovanje o visini paušalnog poreza po krevetu, smještajnoj jedinici u kampu i u objektu za robinzonski smještaj

 

 

IZVJEŠĆE SA OBJAVLJENOG JAVNOG SAVJETOVANJA

 

NAZIV AKTA /TEME SAVJETOVANJA

ODLUKA

o visini paušalnog poreza po krevetu, smještajnoj jedinici u kampu i smještajnoj jedinici u objektu za robinzonski smještaj

 

 

RAZDOBLJE TRAJANJA SAVJETOVANJA

 

Savjetovanje s javnošću otvoreno je 28. prosinca i bilo otvoreno do 11.siječnja 2018. a zainteresirani su prijedloge, ideje i sugestije koji se odnose na prijedlog ove Odluke mogli poslati poštom ili na e mail adresu: danijel.jerman@opatija.hr

NAZIV UČESNIKA

PRIJEDLOG

OČITOVANJE PREDLAGATELJA

 

Dubravka Marčan, Oprić.

Podneseno dana 03.01.2019.

 

Naselje Oprić neka ostane u D razredu

 

Naselje Oprić nema klasičnu konfiguraciju naselja, nema centar, crkvu, poštu, dućan, autobusnu stanicu niti bilo koju autobusnu liniju koja prometno povezuje direktno Oprić sa Opatijom. Najveći dio prometne infrastrukture je takav da plaši turiste, posebno kada ih navigacija koja cestu koja polazi s Vrha Ike izjednačuje po važnosti s vatrogasnim putem od tunela Učka preko Dobreća, jer doista su iste širine, te se oni svakodnevno strmoglavljuju do Oprića kroz šumu, apropo Poljana tamo situacija nije jednaka prometno bez obzira na udaljenost od mora jer za doći u Oprić gost prolazi adrenalinsku avanturu! Oprić se ne nalazi na niti jednoj turističkoj karti, ili putokazu bilo Opatije ili Lovrana kojem ne pripada, ali je bliže. Nalazi se na stazama Parka prirode Učka, gostu koji želi sunce i more, na planini!

Učinite nas A, B ili C razredom jer dok god nas nigdje nema niti imamo dvosmjernu cestu niti javni prijevoz mi smo Ž, a kamoli D.

Ne prihvaća se.

Prijedlog ne možemo prihvatiti jer bez obzira na ukazane činjenice ne može se tvrditi da je naselje Oprić u mnogome lošije opremljeno komunalnom infrastrukturom u odnosu na naselje Dobreć s kojim graniči.

Osim toga svjesni smo činjenice da ovakav zakonski okvir za paušalno oporezivanje nije pravedan budući unutar istog naselja nisu svi objekti u istom položaju.

 

 

 

 

 

 

 

Perkavac Nives

Antona Dminaka 56, Ičići

 

slijedom otvorene Javne rasprave slobodna sam se uključiti s prijedlogom da se za ulicu Antona Dminaka, Ičići, a i za sve ostale ulice koje  su udaljenije od centara naselja, plaže i glavnih prometnica, primjeni mogućnost određivanja nižeg paušala koji je predviđen za određeno naselje i njegov pripadajući razred (toč. 2 u Prijedlogu Odluke).

Naime gosti koji konkretno kod mene borave nemaju pogodnosti kao oni koji borave u centru mjesta vezano uz korištenje plaža, autobusnih linija i ostalih sadržaja jer to sve mogu koristiti koristeći se autom... rijetki se odluče i pješke.

Komunalni standard u ovoj ulici nije zadovoljavajući (odvoženje smeća jedanput tjedno cijele godine, pojedine ulice nižih razreda imale su u ljetnim mjesecima odvoženje dva puta tjedno, neredovito pometanje ulice, nema gradske linije, nema mogućnosti kupnje povlaštenih parkirnih karti, nemamo pravo koristiti reciklažno dvorište u Lovranu kao što to mogu mještani naselja Ika).

Sve gore navedeno bi po meni trebalo imati turističko mjesto razreda A.

Ne prihvaća se.

S obzirom na raspoloživo vrijeme za donošenje (Odluka mora biti donesena 31.01.) Odluke, pri čemu je Pravilnik koji uređuje način utvrđivanja poreza i ovlasti JLS stupio na snagu 02.01.2019. u ovome trenutku nije bilo moguće kvalitetno razraditi mogućnost utvrđivanja visine poreza i po ulicama.

Pored toga propisi kojima se uređuje visina boravišne pristojbe ostali su isti odnosno visina boravišne pristojbe i dalje se bazira na naseljima unutar jedne JLS pa dok se i ti propisi ne usklade sa načinom utvrđivanja paušalnog poreza ne bi bilo svrsishodno išta mijenjati.

 

Za Obiteljski Smjestaj Grada Opatije.

Predsjednik udruge.

Bulic Mirko

Kako je vec javnost obavijestena preko drustveni mreza da je donesena odluka o visini pauasnog poreza na krevet u privatnom smjestaju grada Opatije, jos prije nove godine u visini od 345 kuna u I. Zoni.

Shodno novom zakonu o oporezivanju lezaja, koji ce se primjenjivati od 1.1.'19.god.a koji predlaze da bude od 150 do 1500 kuna na nivou kalendarske godine. 

Data je mogucnost da lokalna samouorava odredi sama kolika ce biti davanja za lezaj. 

Ovakav potez decentralozacije pozdravljam od strane zakonodavstva da daje mogucnost lokalnoj samoupravi da sa vecim dijelom  sredstava raspolaze sama.

Prateci ostale lokalne samouorave, jedan dio njih vec su donijeli odluke, il ce donijeti ovih dana ali na razini dosadasnjeg placanja.

S obzirom da je u prosloj 2018. godini grad Opatija dobio oko 1000 novih lezaja u obiteljskom smjestaju, a i ove godine je najavljeno jos novih registracija, predlazem:

Porez na lezaj u privatnom obiteljskom smjestaju grada opatije da ostane na razini dosadasnjeg.

.

 

Ne prihvaća se.

Najviša visina paušalnog poreza dogovorena sa svim liburnijskim općinama i istovjetna je visini paušalnog iznosa boravišne pristojbe.