Grad Opatija
Službene stranice

Jačanje suradnje Sarande i Opatije

Datum: 9.4.2015.

Gradonačelnik Sarande Stefan Cipa sa suradnicima te predstavnicima Sveučilista u Tirani, ogranak Saranda, primio je danas u svom uredu opatijsku delegaciju predvođenu gradonačelnikom Ivom Dujmićem, u kojoj su i predstavnici opatijskog Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu.

Tom je prigodom gradonačelnik Dujmić naglasio kako je primarna zadaća posjete Sarandi povezivanje dva grada na projektnoj osnovi. Nazočne je upoznao s osnovnim značajkama grada, istaknuvši pritom i opatijsku multikulturalnost, te rekao da izuzetno cijeni trud pripadnika albanske nacionalne manjine i aktivnosti koje oni provode.

Gradonačelnik Cipa izrazio je zadovoljstvo što ih je posjetila delegacija iz grada od kojeg bi oni mogli puno naučiti, naročito na planu  turizma i ugostiteljstva. 

Inace, Saranda je grad na samom jugu Albanije koji zadnjih godina biljezi veliki rast u nautičkom turizmu, a najveća tursitička tržišta čine Poljska, Francuska i Norveška. Osim turizma ima razvijenu poljoprivredu i vodeći je uzgajivač dagnji u zemlji.  Najveću turističku atrakciju predstavlja Butrint, stari ilirski grad,  pod zastitom UNESCO-a. 

Oba gradonačelnika izrazila su spremnost za međusobnu turističku promociju gradova kojima su na čelu.  Uskoro se očekuje posjet albanskih profesora Gradu Opatiji i Fakultetu.