Grad Opatija
Službene stranice

Kineska nova godina

Datum: 9.1.2020.

Svečana proslava Godine štakora započela u Opatiji

Proslava Kineske nove godine u Hrvatskoj započela je sinoć u opatijskom Centru Gervais u organizaciji Veleposlanstva Narodne Republike Kine u Republici Hrvatskoj i Grada Opatije.

Glazbenom predstavom “Charming Silk Road Long ShangXing” predstavio se simfonijski orkestar Gansu teatra iz kineske regije Gansu. Koncert je opatijskoj publici darovao dašak uzbudljive istočnjačke kulture i veličanstveni sjaj zlatnog doba Kine.

Kineska nova godina najvažniji je tradicionalni kineski praznik koji se slavi čak 15 dana. Ove godine završna svečanost obilježava se 25. siječnja, kada počinje Godina štakora koji simbolizira mudrost, inteligenciju i prosperitet.

Središnjoj proslavi Kineske nove godine u Hrvatskoj nazočili su brojni uglednici iz političkog i javnog života. Medu ostalima, bili su tu bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića, državna tajnica Majda Burić, izaslanik premijera Andreja Plenkovića, državni tajnik Bernard Gršić, bivši hrvatski veleposlanik u Kini Ante Simonić, veleposlanik Republike Albanije u RH Nj.E. Riza Poda, predsjednik SDP-a Davor Bernardić, župan slovenske Općine Piran Đenio Zadković i mnogi drugi.

- Opatija je kineske goste dočekala otvorenih ruku, a suradnja je, pred više od deset godina, započela zahvaljujući bivšem predsjedniku Republike Stjepanu Mesiću. Stoga nije slučajno što nam je pripala velika čast da upravo u Opatiji započne proslava Kineske nove godine. Iz godine u godinu u Opatiju dolazi sve više kineskih turista, a i cijela Hrvatska je postala hit destinacija za goste s dalekih istočnih tržišta. Vjerujemo u još bolju buduću suradnju, rekao je gradonačelnik Ivo Dujmić.

- Počašćeni smo što je upravo iz lijepe Opatije prvi puta, u ovom svečanom trenutku, započelo slavlje Kineske nove godine. Dragim prijateljima iz Opatije i svim prijateljima u Hrvatskoj želimo sretnu Kinesku novu godinu. Ovo je za nas važna i posebna večer tijekom koje ćete moći upoznati dio kineske glazbene kulture. Sigurna sam da ćemo odlične odnose između Kine i Hrvatske još dodatno produbiti, izjavila je veleposlanica NR Kine NJ.E. Xu Erwen.

- Opatija je postala posebna spona između Kine i Hrvatske. Osobito mi je drago da su Kinezi prepoznali Opatiju u koju dolaze i iz Opatije putuju u druge dijelove Hrvatske. Privilegij je da nas je prepoznala zemlja s milijardu i 300 milijuna stanovnika, rekao je novinarima Stjepan Mesić, bivši hrvatski predsjednik kojemu je Gansu orkestar posvetio i pjesmu “Bella ciao”.

Za kraj svečanog koncerta, uz solisticu Martinu Majerle, Gansu teatar je iznimno nadahnuto izveo “Serenadu Opatiji”.