Grad Opatija
Službene stranice

Konferencija za novinare Stožera za zarazne bolesti

Datum: 25.2.2020.

Nije potvrđen niti jedan slučaj zaraze u PGŽ, Stožer će svakoga dana davati aktualne informacije

Zbog velikog interesa medija vezano za aktualnosti oko korona virusa, predsjednica Stožera za zarazne bolesti Primorsko-goranske županije Đulija Malatestinić i voditelj Epidemiološkog odjela Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Dobrica Rončević u sjedištu Županije održali su konferenciju za novinare.

Naglašeno je da u ovom trenutku nije potvrđen niti jedan slučaj zaraze, a kod tri osobe čiji su uzroci poslani na analizu utvrđeno je da su pozitivni ali na virus gripe. Još se čeka analiza uzoraka 9 osoba koje su noćas zaprimljene na Kliniku za infektologiju riječkog KBC, a riječ je o našim radnicima koji su bili na radu u rizičnim područjima Italije. Predsjednica Stožera naglasila je da nema razloga za paniku jer na našem području nema oboljelih, a kamoli epidemije. Međutim, istakla je, na snazi su preporuke mjera opreza i postupanja građana koji dolaze iz rizičnih područja. 

U ovom trenutku prema riječima Dobrice Rončevića pod nadzorom Epidemiološkog odjela je oko 30 osoba. Novinare je zanimalo kada će na graničnim prijelazima Pasjak i Rupa biti stacionirani sanitarni inspektori i hoće li se odgoditi za subotu najavljena međunarodna izložba pasa. Malatestinić je rekla kako je iz Stožera Civilne zaštite PGŽ dobila informaciju da će tijekom današnje dana na graničnom prijelazu Pasjak biti postavljen kontejner i uvedeno stalno prisustvo sanitarnih inspektora. Što se tiče najavljene izložbe ali i drugih većih manifestacija preporuka je da se izbjegnu sva veća okupljanja građana. Dodala je kako je Stožer u stalnoj komunikaciji sa svim nadležnim službama, da smo dobro organizirani i spremni da i u slučaju pojave zaraze spriječimo njeno širenje.

Pozvala je građane da prate preporuke Stožera i izbjegavaju do daljnjega putovanja u rizična područja susjedne Italije. Također je najavila da će na ovaj način posredstvom medija, javnost svakodnevno iz sjedišta Županije biti informirana o novostima vezanim uz prijetnju korona virusa. 

    
PREPORUKE ZA GRAĐANE Kako bi se spriječilo nekontrolirano širenje zaraze korona virusom, Stožer za zarazne bolesti Primorsko-goranske županije daje sljedeće preporuke:
 

  • Građanima se sugeriraju pojačane mjere opreza i pridržavanje preporučenih higijenskih mjera (redovno pranje ruku sapunom i toplom vodom ili dezinfekcija alkoholom, ukoliko kišete i kašljete potrebno je usta prekriti maramicom ili savijenim laktom, izbjegavati bliski kontakt sa osobom koja ima respiratorne simptome – prehladu ili bolest nalik na gripu, održavanje higijene okoline, odnosno čišćenje i dezinfekcija površina, predmeta, igračaka, provjetravanje prostorija, temeljito iskuhavanje jaja i mesa)
  • Osobe koje su u zadnjih 14 dana boravile na područjima zahvaćenim epidemijom ove bolesti, bit će pregledane na graničnim prijelazima i dobit će uputu o postupanju koje dostavlja Hrvatski zavod za javno zdravstvo/Referentni centar za epidemiologiju/ i Infektivna klinika „Fran Mihaljević“ iz Zagreba u skladu s uputama Nacionalnog kriznog stožera.
  • Ako osoba posumnja na simptome korona virusa, treba ostati kod kuće te konzultirati obiteljskog liječnika ili pozvati Službu 112 koja će obavijestiti dežurnog epidemiologa KBC-a Rijeka gdje postoji 24 satno dežurstvo.
  • Povišena temperatura uz kašalj i otežano disanje mogući su simptomi zaraze korona virusom, a temeljem pregleda sumnju postavlja liječnik.
  • Nakon postavljanja sumnje, liječnik dogovara pregled ili hospitalizaciju ili sugerira liječenje kod kuće.
  • Ako pacijent dolazi osobnim vozilom u zdravstvenu instituciju (KBC Rijeka ili Hitni medicinski trakt), potrebno je najaviti se telefonom i čekati u vozilu dok god po njega ne dođe medicinska pratnja u zaštitnoj odjeći.

Na stranici Nastavnog zavoda Andrija Štampar objavljene su informacije o Korona virusu kao i mjere prevencije koje možete pročitati na linku.