Grad Opatija
Službene stranice

KTC GERVAIS OTVORIO SVOJA VRATA GRAĐANIMA

Datum: 21.4.2017.

Kulturno-turistički centar Gervais danas je službeno i svečano otvorio svoja vrata za građane.

Dani otvorenih vrata traju od 21. do 23. travnja kada će svi zainteresirani građani i posjetitelji moći od 11 do 16 sati razgledati KTC Gervais uz pratnju djelatnika Festivala Opatija. Danas je  pak organiziran simbolični svečani prijem uz prigodni program koji je vodio Mario Lipovšek Battifiaca. Simboličkim rezanjem vrpci, nakon blagoslova KTC Gervaisa patera Ivana Tambolaša - pušteni su u zrak žuti i bijeli baloni, što je bio znak da su vrata širom otvorena za prve današnje posjetitelje.

Gradonačelnik Ivo Dujmić podsjetio je na kronologiju događaja koja je prethodila današnjemu danu i svečanom otvorenju KTC-a Gervais. Velebno je zdanje niknulo iza hotela Imperial, na mjestu bivšeg kina, koje je da bi se stvorio prostor za ovaj, kako ga sada mnogi nazivaju „hram kulture“ u Opatiji moralo biti srušeno. Dok se čekalo na prvu lopatu za KTC, prostor ex kina koji je u vlasništvu Grada Opatije služio je kao privremeno mjesto za parkiranje vozila, da bi onda svečano prvi ukop bagerom, što je označio početak gradnje suvremenog zdanja bio 15. rujna 2015. godine.

Građane je ovom prigodom pozdravio i ravnatelj Festivala Opatija Ernie Gigante Dešković, podsjetivši ih na programe koji će se odvijati u Gervaisu i koji su već dogovoreni. A građani su u značajnom broju pristigli na trg ispred Gervaisa u želji da i sami upoznaju novu infrastrukturu u gradu, namijenjenu primarno odvijanju kulturnih sadržaja, značajnih i ozbiljnijih kazališnih i koncertnih produkcija, no i određenoj vrsti kongresnih zbivanja, ali i klupskih događanja za mlade, poput rock koncerata.

Inače, službeno otvorenje KTC Gervais predviđeno je za 28. travnja u 20h gala koncertom orkestra Opere HNK Ivana pl. Zajca uz ravnanje maestra Marca Boemija, na kojem nastupa sopranistica Natalija Ushakova. Nakon koncerta u Velikoj dvorani Gervaisa, slavlje se nastavlja u klupskom prostoru u prizemlju nastupom grupe „Vatra“. Ulaz je na ovaj rock koncert besplatan, a druženje u Klubu Gervais započinje oko 23 sata, najavili su orgnizatori.

Nakon što su novinari prošlog utorka prvi razgledali prostore KTC Gervais, danas su to učinili i prvi građani: od prizemlja, u kojem je smješten klupski prostor koji može primiti oko tisuću posjetitelja, preko Velike dvorane na drugom katu namijene odvijanju značajnih kazališnih i koncertnih produkcija, a eventualno i određenih kongresnih zbivanja, koja ima kapacitet 500 do 800 mjesta u gledateljstvu. Iznad gledališta u centralnoj dvorani smještena je galerija.

Na prvom katu  nalazi se Mala dvorana, uz koju je veliki foaje, a iz svakog ugla Gervaisa pruža se zadivljujući pogled na opatijske secesijske građevine, parkove i more.

Inače, izgradnja KTC-a Gervais koštala je 41,5 milijuna kuna bez pdv-a. Grad Opatija za izgradnju ovog centra podigao je kredit kod Erste&Steiermarkischebank d.d. 2013., na rok otplate 15 godina. Radove na izgradnji Gervaisa izvela je tvrtka GP Krk.

Urbanističko-arhitektonski koncept  KTC-a Gervais izradio je UO za prostorno planiranje Grada Opatije. Idejno rješenje APG inženjering iz Dugog sela, u suradnji s djelatnicima spomenutog gradskog odjela, koji je napravio i idejni projekt KTC-a. Glavni i izvedbeni projekt izradio je Prag d.o.o.

Do početka same gradnje objekta 15. rujna 2015.  na izradama projektne dokumentacije sudjelovalo je oko 50 stručnjaka s raznih polja djelatnosti.