Grad Opatija
Službene stranice

Kvarnerski dan turizma

Datum: 6.12.2019.

2019. - godina velikih priznanja i nagrada 

 Izvor: PGŽ

U prepunoj dvorani opatijskog hotela Royal održan je Kvarnerski dan turizma. Na ovoj tradicionalnoj svečanosti u organizaciji TZ Kvarnera, predsjednik TZ Kvarnera, župan Zlatko Komadina i direktorica Irena Peršić Živadinov ugostili su turističke djelatnike i institucije s područja Primorsko-goranske županije, a najboljima među njima uručena su posebna priznanja.

- Ova turistička godina za Kvarner uspješna je u svakom pogledu: u zadnjih pet godina kvarnerski turizam ostvario je stalan rast u noćenjima, i to za više od 30%, proračun je povećan, a zahvaljujući zajedničkom udruženom oglašavanju pojačana su i ulaganja u Zračnu luku Rijeka. Za regiju Kvarner, 2019. ali i nadolazeća 2020. godina, su godine velikih priznanja i nagrada jer smo u mnogima proglašeni destinacijom godine", istaknuo je župan Zlatko Komadina u svojem uvodnom obraćanju na početku svečanosti Kvarnerskog dana turizma. Dodao je kako se Kvarner sve jače pozicionira kao cjelogodišnja destinacija a to nam potvrđuju i porasti fizičkog i financijskog prometa ostvareni u predsezoni, glavnoj sezoni i posezoni. "Takva pozitivna kretanja kroz zadnjih nekoliko godina pokazuju nam da smo kao cjelokupno turističko gospodarstvo na razini regije zauzeli dobru putanju i odredili i postavili dobru strategiju razvoja. Kada rezultate iz ove godine usporedimo  s 2010. godinom, bilježimo porast noćenja u pred i posezoni iznosi od gotovo 90%, a u glavnoj sezoni 37%", naglasio je župan.

Ministar turizma Gari Cappelli i direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov također su u svojim obraćanjima izrazili zadovoljstvo turističkim rezultatima.

- Uspješnu destinaciju čine uspješni ljudi, posvećeni svojem poslu kojeg obavljaju profesionalno i savjesno. Kvarnerskim danom turizma, već tradicionalno, želimo zajednički obilježiti završetak jedne turističke godine i početak nove u kojoj nas očekuju veliki i zahtjevni turistički trenuci!", istaknula je direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov te dodala da Regija Kvarner u 2020. godinu ulazi noseći jednu od najprestižnijih turističkih titula: nagradu svjetskog turističkog vodiča Lonely Planet Magazin-a „Best in Travel 2020“ te proglašenjem kao jedne od „must go“ destinacija u 2020. godini. 

Kvarnerski dan turizma bila je prigoda za uručivanje brojnih priznanja. Uručene su tako godišnje turističke nagrade i priznanja nagrađenima u akcijama „Turistički cvijet - kvaliteta za Hrvatsku 2019“ i dobitnicima turističkih nagrada sustava turističkih zajednica u raznim kategorijama.

Ističemo nagrađene s područja Opatijske rivijere: najbolja djelatnica u sustavu Turističkih zajednica je Željka Stašić, projektna menadžerica TZ grada Opatija, u kategoriji agencijski djelatnik nagrađena je Sanja Nekić Laginja iz tvrtke Katarina Line, u kategoriji domaćin turističkog seoskog gospodarstva Patricia Rumac, OPG Rumac iz Veprinca, najbolji vatrogasac je Igor Ravnić iz JVP Opatija. Najuspješnija destinacija kulture i gastronomije u 2019. je Opatijska rivijera, turistički događaj godine je RetrOpatija, putnička agencija godine Katarina Line, liječilište i spa Thallasotherapija Opatija. Posebna priznanja za doprinos razvoju turizma na Kvarneru dobili su Hotelijersko-turistička škola Opatija, Ugostiteljska škola Opatija i Javna vatrogasna postrojba Opatija.