Grad Opatija
Službene stranice

Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama

Datum: 15.5.2019.

16. svibnja posjetite štand i Dan otvorenih vrata opatijske Udruge osoba s invaliditetom

 Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama obilježava se sutra, 16. svibnja. Udruga osoba s invaliditetom grada Opatije već 6 godina provodi projekt "Igrom u život" koji uključuje mlade s intelektualnim teškoćama, pod pokroviteljstvom Grada Opatije.

Projekt Smajlići dio je šireg programa Opatija – zdravi grad. Projekt nudi aktivnosti koje djeluju na fizičke, psihičke i socijalne dimenzije zdravlja svih građana. U Smajliće je uključeno 10-ak mlađih članova Udruge osoba s invaliditetom (16 do 26 godina života) koji se okupljaju svakim radnim danom te provode različite aktivnosti s voditeljicom i volonterima. Za Smajliće su organizirane kreativne, likovne i glazbene radionice, terapijsko jahanje kao i aktivnosti s ciljem osposobljavanja za samostalni život (briga o sebi, svakodnevni poslovi u kućanstvu, upravljanje novcem i sl.) Članovi su uključeni i u mnoge aktivnosti lokalne zajednice (obilježavanje Dana Grada, koncerti, sportske aktivnosti) s ciljem socijalne integracije u sredinu u kojoj žive. Dugoročni cilj ovog projekta je omogućavanje samostalnog življenja mladih osoba s invaliditetom. Međutim, projekt „Igrom u život“ za Smajliće predstavlja puno više - Udruga je za njih drugi dom, a ostali članovi njihova druga obitelj, tu se rađaju prijateljstva i ljubavi, ponekad i svađe, tu se druže i uživaju, smiju i ljute, tu rade i sazrijevaju... Oni koji su samo kratko proveli vrijeme s njima, znaju da je ono što oni znaju i mogu daleko veće od njihova hendikepa. A one koji se još nisu susreli s njima pozivamo da barem povodom njihova dana (16. svibnja) budu svjedoci njihovih aktivnosti:

9 - 12 sati - promotivni štand i izlaganje "hand made" proizvoda članova Udruge osoba s invaliditetom grada Opatije ispred opatijske tržnice,

17 - 19 sati - Dan otvorenih vrata Udruge u prostorijama KD Zora (pored Gradske knjižnice).