Grad Opatija
Službene stranice

Najavljen mini-znanstveni skup posvećen Dr. Anti Mandiću 14.11. u Vili Antonio

Datum: 13.11.2017.

U uredu gradonačelnika održana je prije podne konferencija za medije na temu najave događanja koja će biti organizirana u povodu  obilježavanje dana smrti dr. Ante Mandića, koji obuhvaćaju predstavljanje knjige “Dnevnički zapisi dr. Ante Mandića” te zbornika “Mandići – obitelj koja je obilježila jedno povijesno razdoblje”.

Prisjećanje na život i ukupni značaj djelovanja dr. Ante Mandića u doba II. svjetskog rata, te njegov doprinos ne samo antifašističkoj borbi već i udaranju temelja nove države, ali i naporima da se ova regija pripoji matici zemlji održat će se 14. studenog u Vili Antonio s početkom u 17h kada je planirani skup u povodu obilježavanje dana smrti Ante Mandića. Uz moderiranje Nevena Šantića i uvodne riječi gradonačelnika Ive Dujmića, svoj će obol skupu dati i dr.sc. Petar Strčić i dr.sc. Maja Polić, dr. Amir Muzur, Dinko Tamarut, Goran Crnković i Zrinka Tolić. Centralni događaj će biti predstavljanje netom tiskane knjige Petra Strčića i Maje Polić „Dnevnički zapisi dr. Ante Mandića“ u izvedbi Andree Roknić Bežanić, a postavit će se i jednodnevna prigodna izložba autorice Sabrine Žigo.

Prije svega, sudionici današnje konferencije gradonačelnik Ivo Dujmić, predsjednik Gradskog vijeća dr.sc. Robert Kurelić, predsjednik primorsko-goranskog SAB-a  Dinko Tamarut, i Oleg Mandić, unuk dr. Ante Mandića

pozvali su građane da se u što većem broju pridruže tom mini znanstvenom skupu upravo zbog velikog značaja osobe koja je svojim djelima za života obilježila opatijsku bližu povijest.

Gradonačelnik Dujmić naglasio je da se Opatija ponosi svojom bogatom povijesti, no da ni jednog grada ali ni priče nema bez – ljudi. Obitelj Mandić u Opatiji svakako je jedna od onih koje zaslužuju posebno mjesto u opatijskim analima; osim Olega Mandića, koji je kao dječak prošao pravu kalvariju, da bi kasnije cijeli svoj život posvetio promoviranju tolerancije, slobode i zajedništva kao vrhunskih društvenih vrijednosti kojima emancipirano društvo mora težiti i živjeti ih, tu je i dr. Ante Mandić, njego djed, nezaobilazna figura novije opatijske povijesti koja je djelovanjem utkala neizbrisiv pečat te tako utjecala na formiranje i  donošenje odluka 1943. godine, bitnih za budućnost ne samo Opatije već i šire zajednice i regije. Stoga je Grad Opatija sa zadovoljstvom prihvatio pokroviteljstvo nad održavanjem ovog skupa 14. studenog u Vili Antonio posvećenog dr. Anti Mandiću.

Predsjednik Gradskog vijeća dr.sc. Kurelić, i sam povjesničar, izrazio je svoje i osobno, ali i profesionalno zadovoljstvo zbog organizacije ovog mini znanstvenog skupa u Opatiji.

„Narod koji zaboravlja svoju prošlost, ponavlja svoje greške“ citirao je poznatu poslovicu Kurelić, dodavši da o značaju djelovanja i rada dr. Ante Mandića donekle govori i činjenica što je na skupu najavljeno sudjelovanje eminentnih povjesničara,  a to je izniman doprinos samom događaju, ali i Opatiji.

Dinko Tamarut rekao je da antifašisti vrlo dobro znaju što je to napravio fašizam u vrijeme II. svjetskog rata i što je donio ovim krajevima, a zadatak je antifašista da se to više nikad ne ponovi. U tom cilju treba promatrati i organiziranje ovog skupa u Opatiji posvećenog dr. Anti Mandiću, koji je svojedobno sudjelovao i u izvršnoj opatijskoj vlasti.  Njegov je ogroman bio značaj u tim sudbonosnim vremenima, posebno 1942. i 1943. - kada su se donosile krupne odluke, od kojih i ona da se do tada otuđeni dijelovi ovog kraja pripoje matici zemlji.

Oleg Mandić prisjetio se kako se rodila ideja o ovom skupu, odnosno potrebi da se građane podjseti ili upozna za radom dr. Mandića; bilo je to tijekom jedne zajedničke šetnje s akademikom Petrom Strčićem,  da bi se ova ideja na kraju i realizirala, i to kao „projekt u projektu“. Ovo je naime završnica projekta koji je trajao 36 mjeseci, kazao je Oleg Mandić. On je na kraju je zahvalio osobama u županijskom SAB-u i Gradu Opatiji na svesrdnoj podršci koju su dobili u njezinom oživotvorenju.

 

* Iz priopćenja medijima Olega Mandića:

 

„ Ante Mandić (Trst, 1881. – Lovran, 1959.) svakako je jedna od najutjecajnijih figura koju je liburnijski kraj ikada posudio politici: odvjetnik iz poznate narodnjačke obitelji, koji se početkom XX. stoljeća skrasio u Opatiji, bio je za I. Svjetskog rata među čelnicima Jugoslavenskog odbora, u razdoblju 1943.-1945. opatijskog NOO-a, istarske NOF-e, ZAVNOH-a i AVNOJ-a, a tijekom 1945. i jednim od trojice regenata koji su prethodili Titovom preuzimanju vlasti. Ovaj rad nastoji razmotriti značaj koji je Ante Mandić imao za povijest Opatije, Istre, Hrvatske, Jugoslavije, pa i dobrog dijela Europe, kao građanski političar velikog formata.“ (dr. Amir Muzur).

Osmislili smo bili projekt kojim ćemo sa nekoliko zbivanja kulturološkog karaktera, kroz godinu dana, prezentirati fragmente iz povijesti i života obitelji Mandić, a koji su de facto obilježili jedno povijesno razdoblje.    

14. listopada 2016. održan je u Opatiji (Vila Antonio) Znanstveni skup pod naslovom „Mandići – obitelj koja je obilježila jedno povijesno razdoblje“. Materijali tog skupa skupljeni su i tiskani ovog ljeta u vidu  Zbornika. Knjiga će biti predstavljena 14. studenog 2017 u okviru obilježavanja Ante Mandića.

18. studenog 2016. u Opatiji (Zora) održana je prezentacija tek izašlog II izdanja knjige Kronika obitelji Mandić, autora Olega O. Mandića          

27. siječnja 2017. u Rijeci (Gradska vijećnica) predstavljena je knjiga Oleg Mandić – posljednji dječak Auschwitza, autora Roberta Covaz (Trst), u okviru obilježavanja međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta. 

14. studeni 2017. u Opatiji (Vila Antonio) obilježit će se dan smrti Ante Mandića. Uz moderiranje Nevena Šantića i uvodne riječi Ive Dujmića, svoj će obol doprinijeti Petar Strčić i Maja Polić, Amir Muzur, Dinko Tamarut, Goran Crnković i Zrinka Tolić. Centralni događaj će biti predstavljanje netom tiskane knjige Petra Strčića i Maje Polić „Dnevnički zapisi dr Ante Mandića“ u izvedbi Andree Roknić Bežanić. U okviru eventa postavit će se i jednodnevna prigodna izložba u autorstvu Sabrine Žigo.