Grad Opatija
Službene stranice

Najavljen program obilježavanja Dana pobjede, Dana domovinske zahvalnosti i Dana branitelja i 22. obljetnice Oluje - svečani mimohod branitelja

Datum: 3.8.2017.

U uredu gradonačelnika danas je održana konferencija za medije na kojoj je najavljen program aktivnosti koje se u Opatiji održavaju u povodu obilježavanja Dana pobjede, Dana hrvatskih branitelja, Dana domovinske zahvalnosti i 22. obljetnica vojno-redarstvene akcije Oluja – 4. i 5. kolovoza, te 12. kolovoza.

Na konferenciji su bili nazočni gradonačelnik Ivo Dujmić, predsjednik  Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata (UDVDR) ogranak Opatija Anto Josipović, zatim Mišo Škorić, lovranski ogranak UHBDR-a,  i Marin Cvetković, ispred roditelja poginulih branitelja s liburnijskog područja.

Gradonačelnik Dujmić pozvao je sve građane da se u subotu pridruže obilježavanju državnih blagdana i obljetnice Oluje, te tako svi odaju počast i prisjete se poginulih branitelja tijekom Domovinskog rata. Istakao je kako je naša dužnost i zadaća da promoviramo istinu o Domovinskom ratu i na dostojan način, što je u Opatiji redovna praksa, s ponosom odamo počast poginulima. Naglasio je  kvalitetnu i dobru suradnju braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata te antifašističkih udruga koje zajednički u Opatiji obilježavaju i proslavljaju sve državne praznike.  

Predsjednik  opatijske UDVDR Josipović detaljnije je predstavio program koji se priprema u Opatiji u petak, 4. i subotu , 5. kolovoza. Svečani mimohod kao i svake godine kreće od hotela Ambasador, do Slatine, prevođen Zastavnim vodom, uz pratnju Puhačkog orkestra Lovran; na Slatini se odaje počast poginulim braniteljima uz podizanje zastave na jarbol. Nakon protokolarnog dijela, na Slatini je organiziran koncert na kojem će nastupiti domaće snage, a za sve branitelje nakon mimohoda osigurana je i okrjepa. Josipović je naglasio i da mimohod branitelja, u kojem će sudjelovati ove godine predstavnici policije, vatrogasaca, lovačkih društava, zatim opatijske mažoretkinje i kao gošće - mažoretkinje Žminja, itd. izaziva i veliki interes kod opatijskih turista, koji se i sami uz građane priključe koloni predvođenoj zastavnim vodom do Slatine. Koncert na Slatini trajat će do ponoći, prema najavama organizatora.

Što se dijela programa u Lovranu tiče, predsjednik Škorić spomenuo je da je u 16 sati predviđeno odavanje počasti poginulim braniteljima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, nakon čega slijedi prigodni kratki kulturno-umjetnički program uz sudjelovanje Puhačkog orkestra Lovran. Oko 17h kreće se prema Opatiji gdje se lovranski branitelji i predstavnici lokalnih općinskih liburnijskih vlasti priključuju opatijskom svečanom mimohodu branitelja od hotela Ambasador do Slatine.

Marin Cvetković rekao je da je dosta dječaka s liburnijskog područja sudjelovalo u Domovinskom ratu. Poginulo ih je 17, a 11 je poginulih mladića s područja Opatije. On je pozvao sve roditelje poginulih branitelja da se priključe svečanom mimohodu koji se i organizira kako bi se prisjetili poginulih, odali im počast i na ovaj način, prilikom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, te Dana branitelja i obilježavanja vojno-redarstvene akcije Oluja, čija je ove godine 22. obljetnica.

Josipović je podsjetio i da se 12. kolovoza organizira posjet Lici, gdje se na mjestu stradanja odaje počast poginulim braniteljima.

U povodu ovih državnih praznika  delegacija Grada Opatije položit  će vijence i odati počast poginulim braniteljima kod spomenika, u petak, 4. kolovoza, a sve započinje polaganjem vijenaca u more u opatijskoj luci u petak, u 8 sati.  

 

   Program

 

 * OPATIJA:          

 

 4. kolovoz, petak :

8.oo sati:   Luka Opatija -  polaganje vijenca u more u čast poginulih branitelja Luka Opatija

9.00 sati - kod spomenika poginulih hrvatskih branitelja u Opatiji

9.30 sati - kod centralnog križa na groblju Opatija                         

10.00 sati - kod spomenika poginulih hrvatskih branitelja u Voloskom     

10.30 sati - polaganje cvijeća i paljenje svijeća na grobovima poginulih branitelja (Opatija, volosko, Lovran, Poljane, Klana)

 

 

 

5. kolovoza, subota :

18.oo sati:   svečani mimohod branitelja predvođenih Zastavnim vodom u čast pobjede od hotela Ambasador uz pratnju Puhačkog orkestra Lovran i Opatijskih mažoretkinja glavnom ulicom, te intoniranje himne i podizanje zastave RH na Slatini, uz prigodni program obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti

20.00 sati:  koncert – plaža Slatina

 

12. kolovoza – Lika:

Odlazak u Liku na  na mjesto pogibije branitelja  tijekom vojno-redarstvene akcije Oluja i odavanje počasti

 

   

  • LOVRAN

 

5. kolovoza :

16.00 sati: polaganje vijenaca, te prigodni kulturno umjetnički program (liburnijske općine)

17.00 sati: kretanje za Opatiju i pridruživanje mimohodu branitelja