Grad Opatija
Službene stranice

Obilježen Svjetski dan prve pomoći

Datum: 10.9.2018.

Svjetski dan prve pomoći obilježava se prve subote u rujnu, ove godine posvećen prometnim nesrećama

     Gradsko društvo Crvenog križa Opatija sa svojim je volonterima i danas nastavilo obilježavanje Svjetskog dana prve pomoći u Sportskoj dvorani Marino Cvetković, u sklupu Opatijskog dana sporta. 

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana prve pomoći su prometne nesreće. Ona nije odabrana slučajno, s obzirom na to da nesreće na cesti diljem svijeta godišnje uzmu oko 1,25 milijuna života, a ostave i više od 1,34 milijuna ozlijeđenih. samo u jednom danu u svijetu od posljedica prometnih nesreća pogine 3 500 ljudi. U prvih sedam mjeseci 2018. u Hrvatskoj je u prometu smrtno stradalo 160 osoba, a prošle godine 315 ljudi.

Zastrašujući broj mrtvih na cestama mogao bi biti manji kada bi više ljudi znalo pružiti prvu pomoć, posebno pravilno pozicionirati unesrećenu osobu do dolaska timova hitne službe. Ako je prva pomoć osigurana pravodobno, velik broj teško ozlijeđenih osoba ima šansu za preživljavanje. 

Praktično znanje pružanja prve pomoći volonteri opatijskog Crvenog križa pokazali su učenicima Osnovne škole "Rikard Katalinić Jeretov" i svim zainteresiranima. Svoje su znanje obnovili i zamjenici gradonačelnika Vera Aničić i dr.sc. Emil Priskić.