Grad Opatija
Službene stranice

Održani opatijski "Dani plesa"

Datum: 11.5.2017.

"Dani plesa u Opatiji" održali su se 27.4 i 9.5. na prekrasnim lokacijama žive scenografije Opatije, grada u kojem se rodila umjetnička ideja suvremenog plesa. Ovom kulturnom manifestacijom obilježava se Svjetski dan plesa i to već desetu godinu za redom, a sve uz potporu Grada Opatije, Turističke zajednice Grada Opatije i Gradske knjižnice i čitaonice "V.C.Emin" Opatija. Upravo ovom manifestacijom u Opatiji započinje obilježavanje trideset godina od početka suvremenog plesa u našem kraju, a nastavit će se događanjima u Rijeci te u Lovranu kao dio "27 susjedstva" - potprograma "Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture".

Uz stotinjak izvođača i tristotinjak gledaoca, Opatija je oživjela te se posjetiocima i građanima Grada Opatije približila umjetnost kao i kulturno nasljeđe Isadore Duncan u suvremenom plesu. Ovo kulturno događanje još je jednom pokazao da umjetnost ujedinjuje najrazličitije osobe.

Plesno učilište sa zajedničkom temom “Ples kao kazališna umjetnost” održali su renomirani glumci Elena Brumini, Tanja Slavić, Zoran Josić i Marina Stanger te Senka Baruška, samostalna plesna umjetnica – koreografkinja koja je i osnivačica ovog festivala te začetnica suvremenog plesa u liburnijskom kraju koji se tu njeguje već 30 godina. Teme radionica bile se “Jazz dance”, “Plesna kompozicija u prirodi”, “Od igre do kompozicije” i “Ples, pokret, kazalište”.

Bogati plesno-scenski program održao se uz dinamične promjene izvedbenog prostora u okolici Umjetničkog paviljona “Juraj Šporer” što je gledatelje još više zainteresiralo za dvosatni program. Gledaoci su uživali u nastupima Plesne grupe MAGIJA, OŠ za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica, FOLIOT – Plesnog studia VIBE, PORTO RI, Plesnog centra STARS, Plesnog studia AXIS, PAL - FESTIVAL KRATKIH SCENA: TR ŠI, U KNJIŽNICI, Plesnog kazališta KORAKI – ČAJANKA, PREMA TIŠINI.