Grad Opatija
Službene stranice

Opatiji odobren EU projekt za zaštitu baštine kroz održivi razvoj turizma - revitalizacija Voloskog i Dobreća kroz gastro i kulturne manifestacije

Datum: 15.5.2017.

U sklopu Programa Interreg V A Slovenija-Hrvatska, Gradu Opatiji, Općini Piran, Turističkoj zajednici grada Opatije, Turističkoj zajednici Portoroža, Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Ike i Fakultetu Turistica iz Portoroža odobren je  projekt „Riviera4season2“ koji je zauzeo prvo mjesto na ljestvici od ukupno 11 odobrenih projekata u području „kulturna baština“ (od ukupno 112 prijava na tri područja razvoja). Projekt će se provoditi za dvije destinacije, Portorošku i Opatijsku rivijeru, ali djeluje kao cjelina, kao zajednička nit koja povezuje dvije Rivijere, priopćeno je upravo iz Tz grada Opatije.

 „Tema projekta, kojeg smo prijavili još prije godinu dana, je aktivna zaštita baštine kroz održivi razvoj turizma u okolici i zaleđu Opatije i Pirana, a s ciljem proširenja kulturno-turističke ponude. Na našem području fokus je stavljen na turističku revitalizaciju Voloskog i Dobreća, odnosno na neophodna istraživanja kao osnovu za daljnje aktivnosti“ rekao je gradonačelnik Grada Opatije Ivo Dujmić te naglasio da će ovim projektom biti valorizirane povijesne ličnosti poput A. Mohorovičića, kao i prirodna baština opatijskog zaleđa, navodi se u priopćenju Tz grada Opatije.

Direktorica TZ grada Opatije, Suzi Petričić, naglasila je da je cilj projekta stvoriti prepoznatljivost i atraktivnost destinacije kroz inovativna kulturna događanja i unaprjeđenje postojećih odnosno tradicionalnih, kako bi upravo ona  postala  značajnim motivom dolazaka gostiju u destinaciju. Kreiranjem atraktivnog gastronomskog i kulturnog događanja na  Voloskom te značajnim unaprjeđenjem Marunade na Dobreću stvorit će se vrijedni turistički proizvodi uz snažnu prekograničnu promociju.  

 „Izazovi projekta usmjereni su na povećanje valorizacije i prepoznatljivosti kulturne baštine ruralnog područja i okolice Portoroža i Opatije, čime će se sigurno umanjiti pritisak na obalni dio koji je posebno ranjiv sa stajališta održivog razvoja turizma. Suradnja javnog i privatnog sektora u turizmu dovest će, između ostalog, i do otvaranja novih, „zelenih“ radnih mjesta u ruralnim područjima. Implementacija projektnih aktivnosti doprinijet će rastu turističke potrošnje i smanjenju sezonalnosti u navedenim destinacijama“, zaključila je dekanica Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, prof. dr. sc. Dora Smolčić Jurdana.

U sljedećim mjesecima s vodećim partnerom (Općina Piran) će se potpisati Ugovori o sufinanciranju iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj, a nakon čega će uslijediti potpisivanje partnerskog sporazuma. Grad Opatiju i TZ grada Opatije za svoje projektne aktivnosti očekuju sufinanciranje u visini od oko 300 tisuća EUR.  Na kraju priopćenja TZ grada Opatije navodi se da je odobrene projekte moguće  provjeriti na linku: http://www.si-hr.eu/hr2/2017/05/11/odobreni-projekti-2-roka-otvorenog-poziva-ps-interreg-v-a-slovenija-hrvatska-i-datum-zatvaranja-3-roka/ s