Grad Opatija
Službene stranice

OTVORENA „OPATIJSKA PROMENADA“ U SISI PARKU AUSTRIJSKOG BAD ISCHLA

Datum: 26.4.2015.

Delegacija Grada Opatije na čelu s gradonačelnikom Ivom Dujmićem boravila je od 24. do 25. travnja  u austrijskom zbratimljenom gradu Bad Ischlu povodom tamošnje manifestacije „Des Kaisers neue Gärten“- regionalne izložbe hortikulture Gornje Austrije. U delegaciji Opatije bio je i zamjenik gradonačelnika Fernando Kirigin.

 U znak povezanosti Opatije i Bad Ischla, Opatiji je tako pripala čast da jedna šetnica u Sisi parku  bude posvećena Opatiji, a dobila je ime „Promenada Opatija“. U petak je u „Opatijskoj promenadi“  simbolički zasađeno stablo koje je u znak prijateljstva Opatija poklonila Bad Ischlu.

U Bad Ischlu su bili nazočni i gradonačelnici Sarajeva i Gödöllőa (HU), također zbratimljenih gradova Bad Ischla,  koji su kao i Opatija dobili počasne šetnice u Sisi parku (Gödöllő promenada i Aleja Sarajevo).

Stabla prijateljstva simbolički su zasadili svi gradonačelnici zajedno. Prva je zajednička sadnja stabla prijateljstva u petak popdone u Sisi parku uslijedila upravo u Opatijskoj promenadi, a potom i u promenadi mađarskog Gödöllőa, koji pak povezuje Sarajevska aleja, i u kojoj je postavljena spomen ploča posvećena početku I. svjetskog rata.

Opatija je inače Bad Ischlu poklonila i sadnice kamelija što sada krase ulaz u „Promenadu Opatija“;šetnjom kroz opatijsku promenadu u Sissi parku Bad Ischla, posjetitelji se mogu upoznati s našim gradom i putem  info ploče o Opatiji, ali i odmoriti se na „opatijskim klupama“. One upravo izgledom podsjećaju na klupe što dominiraju opatijskim parkovima, Lungomarem… a nalaze se preko puta  zasađenog stabla prijateljstva Opatije i Bad Ischla.

Gradonačelnik Dujmić izrazio je svoje zadovoljstvo kvalitetnim prijateljskim odnosima sa Bad Ischlom, čiji gradonačelnik Hannes Heide također voli posjetiti Opatiju. Opatijski je gradonačelnik dodao i  kako  je ovaj susret, povodom sadnje stabala prijateljstva, rezultirao i nizom inicijativa usmjerenima ka budućoj suradnji.

U sklopu ovih događanja u Bad Ischlu Opatija je predstavila i svoje turističke značajke građanima Bad Ischla promovirajući našu rivijeru prigodnim info materijalima, ponudom autohtonih gastro delicija i glazbom, stvarajući tako vjerodostojan ugođaj grada podno Učke.

I Bad Ischl i Opatija u vrijeme Austro-Ugarske Monarhije bili su odabrani kao odmorišta Habsburgovaca i onodobnog europskog plemstva.

Inače, u uređenje zelenih površina u Bad Ischlu ulaže se oko 8 milijuna eura. Sređuju se tri velike parkovne površine (Sisi Park, Kaiser Park i Kur Park), gdje se postavljaju i nova dječja igrališta, cvjetne i druge instalacije te se organiziraju brojna događanja na otvorenome kako bi se privuklo nove posjetitelje. Osobita pažnja je posvećena održivom razvoju i vizualnom uklapanju svih novih elemenata u prostor.