Grad Opatija
Službene stranice

Ovog vikenda kruna karnevalskog programa u Opatiji 34. Balinjerada

Datum: 15.2.2017.

Karneval u Opatiji predstojećeg vikenda ulazi u svoj vrhunac, jer od petka do nedjelje održat će se tri atraktivna programa koja će privući tisuće posjetitelja i dati jedinstven i autentičan doživljaj opatijskog „petog godišnjeg doba“.

Vikend ispunjen karnevalskim zbivanjima otvara u petak 17. veljače Maškarani klapski maraton u Sportskoj dvorani Marino Cvetković. S početkom u 20 sati, ova će pomalo neobična smotra klapa predstaviti jedanaest hrvatskih klapa u nesvakidašnjem izdanju, jer će svoju kostimografiju, koreografiju i repertoar morati prilagoditi Pustu i izvesti neku od poznatih poskočica. Uz domaćine i organizatore, Žensku klapu Volosko, za dobru atmosferu pobrinut će se i voditelji Dražen Turina Šajeta i Mario Lipovšek Battifiaca. Dosadašnja izdanja uvijek su ispunila tribine, a dobar odaziv očekuje se i ove godine, jer ulaz je slobodan.

Nakon klapske verzije, dan kasnije u Sportskoj će dvorani hitovi karnevala publiku osvojiti i u „klasičnoj“ izvedbi, koju je usavršio „meštar od Pusta“ i opatijski karnevalski gradonačelnik, Duško Jeličić Dule. Njegovoj Bonaci na pusnim tancima na 1. katu dvorane u subotu 18. veljače od 20 sati pridružit će se i maškarani gosti iznenađenja, kao jamac dobre zabave za sve „pusne jude“ i zaljubljenike u Karneval.

Centralno događanje predstojećeg vikenda, ali i čitavog Karnevala u Opatiji, u nedjelju 19. veljače središte grada pretvorit će u stazu za „najluđu utrku na svijetu“. Najpoznatija i najvažnija opatijska karnevalska atrakcija – Balinjerada, ove će godine zabilježiti 34. izdanje, koje će u spustu glavnom ulicom, od hotela Bristol do hotela Imperial okupiti stotine natjecatelja. Jedinstvena utrka vozila na kugličnim ležajevima, u kojoj je stil često važniji od brzine, i ove će godine biti otvorena i za sve posjetitelje, koji će čari jurnjave niz glavnu opatijsku ulicu osjetiti od 10 sati, u sklopu programa „taxi-balinjere“, uz nadzor iskusnih natjecatelja i na posebno pripremljenim „karićima“.

Službeni start Balinjerade bit će u 12 sati, a uz utrke karića u više kategorija, neizostavan dio ove karnevalske atrakcije bit će i predstavljanje „merikanskih vozila“, odnosno raskošnih kreacija kojima maškarane grupe često daju svoj pogled na aktualna politička i društvena zbivanja. Uz nagrade najbržima i najbolje maskiranima, i ove godine posebnu nagradu dobit će Miss Balinjerade, a za zabavu posjetitelja pobrinut će se „otac Balinjerade“ Dule sa svojom Bonacom, Salty Tails, Zastoj band te poznata voditeljska imena Dražen Turina Šajeta, Tomislav Škulj i Mario Lipovšek Batifiaca. Po završetku Balinjerade održat će se karnevalska povorka lokalnih maškaranih grupa iz Opatije i okolice, među kojima su „90-60-90“, „Vavek parićani“, „Zmešani Volosko“, „Lumber klub Opatija“, „Zijat, sost, tancat i pit“, „In bambo veritas“, „Kunpanija z Halubja“ i druge, a „veliko finale“ programa bit će Kukalka, posebna opatijska „morska varijanta“ Sinjske alke, na kojoj će se u lovu na „sridu“ od 13 sati okušati članovi Opatijskih kukala.

 

Posebna prometna regulacija u nedjelju, 19. veljače 2017.

 

Zbog održavanja “Balinjerade” u nedjelju 19. veljače 2017. od 09.00 do 15.00 h, za sav promet bit će zatvorena Ulica maršala Tita od raskrižja s Ulicom V.C.Emina (skretanje za opatijsku luku)  do Slatine (ex hotel Zagreb). Linja 32 vozit će Novom cestom, a linije 34,35 i 37 vozit će trasom od Trga Vladimira Gortana preko Ulice Velog Jože do Nove ceste, i dalje redovitom trasom. U nedjelju 19. veljače bit će i zabranjeno parkiranje na ruti Balinjerade, u vremenu od 7 do 15 sati. Molimo vozače da se pridržavaju navedenih pravila prometovanja i zabrana parkiranja.