Grad Opatija
Službene stranice

Potpisan memorandum o suradnji Opatije i Cangzhoua

Datum: 15.4.2019.

Izaslanstvo kineskog grada Cangzhoua u posjetu Opatiji

   U sklopu službenog posjeta kineskog izaslanstva Republici Hrvatskoj, izaslanstvo kineskog grada Cangzhoua posjetilo je Grad Opatiju gdje je potpisan memorandum o uspostavljanju prijateljskih odnosa s ciljem jačanja suradnje i prijateljstva među gradovima.

- Naša je želja uspostaviti ekonomsku, trgovinsku, znanstvenu i tehnološku suradnju, ali i promovirati kulturu oba grada, oba naroda. Mi smo u Opatiji bili vizionari jer smo među prvima krenuli u prijateljsku i poslovnu suradnju s dalekim istokom. Vaš će grad i poslovna zona biti naš prozor na kinesko tržište, a Opatija  može biti vaš, naglasio je gradonačelnik Ivo Dujmić na primanju. On je istaknuo i jako dobre odnose s kineskim veleposlanstvom u RH, te činjenicu da se učenje kineskog jezika na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu provodi već nekoliko godina, pod pokroviteljstvom Grada Opatije.

Cangzhou je grad 200 kilometara udaljen od Pekinga te ima 7 milijuna i 800 stanovnika. Stari je to grad, datira još iz 1100 godine, grad bogat povijesnom baštinom i tradicijskim spomenicima i turističko središte Kine, grad u kojem je nastala tradicionalna kineska vještina kung-fu, a danas i vrlo važno gospodarsko središte, posebno za mala i srednja poduzeća te važna kineska bescarinska zona. Izaslanstvo Cangzhoua upravo je sudjelovalo i na Forumu 16 + 1 u Dubrovniku na kojem su već sklopili i nekoliko poslovnih ugovora sa zemljama srednje i istočne Europe te smatraju da će postati stalni sudionici ovog poslovnog foruma u godinama koje slijede, rekao je Tian Yongbin, zamjenik direktora Industrijskog parka Cangzhoua. I ovaj posjet i početak suradnje među gradovima možemo zahvaliti gospođi Liu Pilato Liying, znanoj kao Lily, velikoj prijateljici Opatije, naglašeno je na primanju.

Prošle je godine u studenom izaslanstvo Turističke zajednice Grada Opatija na čelu s direktoricom Suzi Petričić boravilo u Kini na turističkim sajmovima u Shanghaiju i Shenzhenu te potpisalo memorandume o suradnji. Ugovori o suradnji već su ranije potpisani s još dva grada: Pekingom i Ningbom.

- Kinesko je tržište nama izuzetno atraktivno i zbog predsezone i posezone kada Kineski turisti najviše putuju, a vrlo ćemo se rado odazvati pozivu i za predstavljanje Opatijske rivijere u vašem gradu, rekla je Suzi Petričić, predstavivši opatijsku turističku povijest i sadašnjost.

Kineski Gosti su tijekom boravka u Opatiji smješteni u hotelu Navis, a i vlasnik hotela Kruno Kapetanović boravio je prošle godine u NR Kini s izaslanstvom Turističke zajednice te je i sam svjedok sve većem broju posjeta kineskih gostiju Opatijskoj rivijeri.

U nastavku službenog posjeta Opatiji, kinesko izaslanstvo je posjetilo i Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Iki gdje ih je primila dekanica fakulteta dr. sc. Dora Smolčić Jurdana sa suradnicima, a u popodnevnim satima gradska vlada grada Cangzhoua, predstavnici zone za mala i srednja poduzeća te predstavnici Industrijskog parka Cangzhou susrest će se s predstavnicima HGK- županijske komore Rijeke te malih i srednjih poduzeća s područja PGŽ-a.