Grad Opatija
Službene stranice

Potpisan ugovor sa operaterima o izgradnji širokopojasne mreže

Datum: 12.12.2017.

U uredu gradonačelnika danas je potpisan  Sporazum o izgradnji širokopojasne infrastrukture za područje jedinica lokalne samouprave Liburnije (E-Županija) kojeg  su potpisali predstavnici Grada Opatije te općina Lovran, Matulji i Mošćenička Draga i predstavnici operatora koji su u provedenoj javnoj raspravi iskazali komercijalni interes za izgradnju širokopojasne infrastrukture na liburnijskome području, HT i RuNe Adria.

Sporazum su potpisali gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić, načelnici općina Mario Ćiković (Matulji), Bojan Simonič (Lovran), Rikardo Staraj (Mošćenička Draga) i Matija Patrčević, stručnjak za poslovni razvoj EU BB programa HT-a te Saša Ukić, direktor Rune Adria, u nazočnosti Vanje Smokvine, voditelja projektnog tima iz PGŽ.

U ime Grada Opatije kao nositelja projekta te u ime ostalih općina Liburnije ističem svoje zadovoljstvo današnjim potpisivanjem sporazuma kojim će se velikom broju kućanstava i tvrtki osigurati brzi pristup internetu što je nužan preduvjet ekonomskog i socijalnog razvitka našeg kraja, rekao je gradonačelnik Dujmić.

Gradonačelnik Ivo Dujmić zahvalio je Primorsko- goranskoj županiji koja je svojom inicijativom omogućila provedbu ovog projekta, kao I članovima projektnog tima, ustanovi REA Kvarner od kojih se očekuje da će i nadalje pružati tehničku i stručnu pomoć u daljnjoj provedbi projekta do ispunjenja konačnog cilja točnije - osiguravanja mogućnosti brzog pristupa internetu svakom kućanstvu na našem području.

Istakao je da je iskazan komercijalni interes iznad očekivanja uz  uvjeren je da će u roku na koji su se obvezali, do 2020. realizirati planirana ulaganja.

Sve jedinice lokalne samouprave ovim sporazumom će u okviru svojih ovlasti pružiti pomoć operatorima prvenstveno kroz obavještavanje javnosti o realizaciji Projekta kao i u postupku reguliranja međusobnih imovinsko pravnih odnosa.

Projekt „e-Županija“ materijalizira razvojnu viziju Primorsko-goranske županije u svoja dva aspekta: inicira aktivnosti na neophodnoj transformaciji (PGŽ) u suvremenu, regionalnu elektroničku upravu te uvodi mjere za povećanje regionalne konkurentnosti i uključenje stanovništva u informacijsko društvo/zajednicu. Cilj realizacije projekta e-Županija i na liburnijskom području je stvaranje infrastrukturnih preduvjeta za održivi, dugoročni, društveni i gospodarski razvitak na području Grada Opatije te općina Matulji, Lovran i Mošćenička Draga.