Grad Opatija
Službene stranice

PREDSTAVLJEN PROJEKT OPATIJA HIKE – POVIJESNE STAZE I ŠETNICE

Datum: 20.4.2017.

U 2016. g. Turistička zajednica grada Opatija pokrenula je projekt „Opatija Hike – Povijesne staze i šetnice“ kojim želi revitalizirati, popularizirati i urediti opatijske staze i šetnice uz more i u zaleđu te ih povezati u jedinstvenu mrežu s novim sustavom označavanja. Uz najpoznatiju opatijsku šetnicu Lungomare, cilj projekta „Opatija Hike“ je da se oživljavanjem postojećih šetnica u zaleđu stvori dodatni sadržaj za goste Opatije koji će obogatiti njihov boravak.

Danas je predstavljena prva u nizu, ruta „Carmen Sylva“, na kojoj je postavljeno 63 novih putokaza i obnovljeno 8 poučnih ploča zbog dotrajalosti. Uređena je kompletna infrastruktura: staze su dohranjene šljunkom, napravljena je nova i obnovljena postojeća ograda, uređene su Mala i Vela fortica te je uređeno okolno raslinje. Novom signalizacijom otkrit će se i posebna, dosad skrivena mjesta poput Carmen Ruhe - u stijeni isklesana klupa, na kojoj je Carmen Sylva, rumunjska kraljica tražila inspiraciju. Slijedi uređenje povijesne staze Put Mlekarice od Opatije do Veprinca, spomenuo je opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić prilikom obilaska šetnice s novinarima.

Na ovom projektu je angažirana operativna radna skupina u sastavu Goran Pavlović (TZG Opatija), Dalibor Korenić (KŠR Gorovo), Florijan Tomc (JU PU Učka), Zorica Sergo (Kulturno društvo Leprinac), Nikola Špehar (TA Olinfos), dr.sc. Igor Eterović (PD Opatija) i Neven Ivanić (Adverbum). Inventarizacijom je utvrđeno postojeće stanje šetnica, potrebni zahtjevi za sanaciju i popravak te potrebe za signalizacijom kako bi se staze i šetnice mogle turistički valorizirati.

Obiđene su sve staze i šetnice: šetalište Carmen Sylva, staza za Veprinac u dva smjera: Opatija-Zatka-Veprinac i Opatija-Kolavići-Veprinac, zatim staza za Učku: Opatija-Ičići-Poljane-Poklon te obalno šetalište Lungomare. Staze su kategorizirane po kriterijima zahtjevnosti, te će biti tematski obrađene pa će tako biti posebno označene šetnice bez zapreka pogodne za obitelji s dječjim kolicima ili za invalide, za šetnju s kućnim ljubimcima, školu u prirodi i sl.

Polazište za sve rute je u centru Opatije na Slatini (ispred Policijske postaje) gdje će biti postavljena početna informacijska ploča na kojoj će biti prikazane sve staze s njihovim karakteristikama i ostalim korisnim informacijama. Orijentaciju tijekom hoda olakšavat će putokazi s piktogramima i oznakama udaljenosti. Staze će biti digitalizirane te će se pomoću QR koda moći preuzeti na mobilni uređaj.

Glavni ciljevi projekta „Opatija Hike – Povijesne staze i šetnice“ je povezivanje „plavog“ i „zelenog“ dijela destinacije na način da posjetitelji, koji nisu nužno i planinari, mogu doživjeti jedno novo iskustvo otkrivanja jedinstvenog spoja mora i gore. Kreira se novi turistički proizvod koji bi privlačio goste 365 dana u godini uz razvoj posebnih „zdravstvenih“ paketa koji uključuju aktivnosti u prirodi u kombinaciji s „indoor wellness programima“ – naglasila je direktorica Turističke zajednice grada Opatija, Suzi Petričić.