Grad Opatija
Službene stranice

Primanje Veleposlanstva Rumunjske u RH

Datum: 29.1.2019.

Održano primanje u povodu rumunjskog predsjedavanja Vijećem EU

 Od 1. siječnja 2019. Rumunjska je preuzela predsjedavanje Europskom unijom, te je tim povodom jučer u Zagrebu održano svečano primanje za državni vrh, diplomatski zbor u RH i uvažene osobe iz javnog života Hrvatske.

Na prijemu je gost rumunjskog veleposlanika u RH NJ.e. Constantina Mihaila Grigoria  bio i gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić. Opatija je s rumunjskim veleposlanstvom razvila izvrsne  odnose u pripremi nedavnog posjeta Njegove kraljevske visosti princa Radua i veleposlanika Grigoria Opatiji i šetnici Carmen Sylve. Povijesno naslijeđe Opatiju veže uz prvu rumunjku kraljicu Elizabetu, poznatiju kao Carmen Sylva, koja je sa svojim suprugom kraljem Karolom I. često boravila u Opatiji. Tijekom susreta u Opatiji dogovoren je i nastavak suradnje na projektu Šetnice Carmen Sylva.

Države članice EU-a izmjenjuju se kao predsjedateljice Vijeća EU svakih šest mjeseci. Dok predsjedaju Vijećem, države članice blisko surađuju u tročlanim skupinama poznatima pod nazivom „trio”. Taj je sustav uveden Ugovorom iz Lisabona 2009. Trio određuje dugoročne ciljeve i priprema zajednički program utvrđujući teme i glavna pitanja koja će Vijeće rješavati u razdoblju od 18 mjeseci. Sadašnji trio čine predsjedništva Rumunjske, Finske i Hrvatske. Hrvatska će predsjedavanje Vijećem EU-a preuzeti 1. siječnja 2020.