Grad Opatija
Službene stranice

Primanje za gradonačelnika Györgyja Gémesija

Datum: 15.7.2019.

Prijateljstvo Opatije i mađarskog Gödöllőa donosi nove projekte

U Gradu Opatiji održano je službeno primanje za gradonačelnika mađarskog grada Gödöllőa, dr. Gyorgyja Gémesija koji je Opatiju posjetio povodom jučerašnjeg otvorenja izložbe „Modni ormar carice Sisi“ u Švicarskoj kući.

Prijateljstvo dvaju gradova aktualno je već dulje vrijeme, posredstvom zajedničkog pobratimljenog grada austrijskog Bad Ischlea. Upravo je na inicijativu gradonačelnika Bad Ischlea Hannesa Heidea dogovoreno gostovanje ekskluzivne izložbe haljina slavne austrijske carice Elizabete, znane kao Sisi u Opatiji.

Gradonačelnika Gémesija primili su gradonačelnik Ivo Dujmić sa zamjenicima Verom Aničić i Emilom Priskićem, predsjednik Gradskog vijeća Grada Opatije Fernando Kirigin i direktorica TZ Opatija Suzi Petričić

- Zahvaljujem na vašem angažmanu oko dolaska ove prekrasne izložbe u naš grad. Povezanost naših gradova je očigledna kroz zajedničku povijesnu tradiciji te su nam namjere još jače povezati ovaj zlatni trokut Bad Ischle- Gödöllő – Opatija i unaprijediti našu suradnju kroz razne kulturne projekte, sport i turističke posjete vaših građana Opatiji i naših Mađarskoj, naglasio je gradonačelnik Dujmić.

Gradonačelnik Gémesi zahvalio je na iznimnom gostoprimstvu u Opatiji te istaknuo kako se izložba „Modni ormar carice Sisi“ uistinu lijepo uklopila u Opatiju, a obzirom da ostaje otvorena do svibnja 2020. bit će i zanimljiv sadržaj u godini u kojoj Rijeka postaje Europska prijestolnica kulture te u kojoj od siječnja do kraja lipnja Hrvatska predsjedava Vijećem Europske unije. Na primanju je iskazana namjera za formaliziranjem prijateljskih odnosa među gradovima u skoroj budućnosti.

- Uživali smo u prelijepoj izložbi i modnoj reviji koja je uslijedila. Uvjereni smo da će mnogi gosti Opatije pogledati izložbu u Švicarskoj kući, istaknula je direktorica TZ Opatija Suzi Petričić te istaknula kako su mađarski gosti u Hrvatskoj sve brojniji i u ukupnom turističkom prometu sudjeluju sa 6 posto.

Predsjednik Gradskoga vijeća i donedavni predsjednik Sportskog saveza grada Opatije Fernando Kirigin predstavio je mađarskom gostu opatijsku sportsku scenu i mogućnosti aktivnog odmora na Opatijskoj rivijeri za što je gradonačelnik Gémesi, i sam sportaš-triatlonac, posebno zainteresiran.

Na sastanku je inicirano nekoliko zanimljivih kulturno-povijesnih projekata koji bi mogli biti realizirani u oba grada u narednom razdoblju.