Grad Opatija
Službene stranice

Primanje za novog talijanskog veleposlanika u RH

Datum: 24.2.2020.

U Zajednici Talijana Opatija

  U prostorima Zajednice Talijana Opatija ove je subote održano primanje za novog veleposlanika Republike Italije u Hrvatskoj, Nj.E. Pierfrancesca Sacca.

Veleposlanik Sacco ovoga je vikenda boravio u svom prvom službenom posjetu Rijeci i Opatiji, nakon što je dužnost talijanskog veleposlanika u RH preuzeo u siječnju. U Villi Antonio primili su ga gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić i članovi Zajednice Talijana Opatija nas čelu s predsjednicim Sonjom Kalafatović. U pratnji veleposlanika bio je i generalni konzul Republike Italije u Rijeci Davide Bradanini i pomoćnica konzula Ileana Jančić.

Gradonačelnik Ivo Dujmić veleposlaniku je zaželio dobrodošlicu u Opatiju te predstavio značaj i utjecaj talijanske manjine u gradu, čiji su članovi uvijek aktivni u mnogim društvenim događanjima. Veleposlanik Sacco je upoznat i s dugogodišnjim opatijskim prijateljstvom s dva talijanska grada: Carmagnolom i Castel San Pietro Terme. Posebno je istaknuto predškolsko obrazovanje na talijanskom jeziku koje je dostupno u opatijskom Dječjem vrtiću, ne samo za djecu pripadnika talijanske manjine već i za sve one koji žele učiti jezik, što doprinosi bogatstvu različitosti etničkih i kulturnih skupina.

Naši gospodarski, turistički i kulturni odnosi iznimno su dobri te ćemo ih nastaviti razvijati na obostrano zadovoljstvo, naglašeno je na primanju.

Talijanski veleposlanik Pierfrancesco Sacco zahvalio je na susretu, ističući duboke i stoljetne veze zajedničke povijesti koji će služiti kao temelj daljnjeg jačanja već sad odličnih odnosa između dvije države.