Grad Opatija
Službene stranice

Promocija knjige „Gospodarenje energijom u turizmu“

Datum: 9.3.2018.

Promocija znanstvene knjige „Gospodarenje energijom u turizmu“ autora izv. prof. dr. sc. Marinele Krstinić Nižić i profesora emeritusa dr. sc. Branka Blaževića održana je 9. ožujka na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu.

Uz autore, promociji su prisustvovali recenzenti prof. dr.sc. Nela Vlahinić Lenz, prof. dr. sc. Dora Smolčić Jurdana i doc. dr. sc. Zvonimira Šverko Grdić te mnogobrojni uzvanici, gosti profesori i studenti fakulteta, među kojima i dr. sc. Hrvoje Pende iz Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj PGŽ-a, zamjenica gradonačelnika Grada Opatije Vera Aničić, gradonačelnik Novog Vinodolskog Velimir Piškulić i predstavnica Turističke zajednice Kvarnera Vlasta Mastrović.

Dekanica FMTU-a prof. dr. sc. Dora Smolčić Jurdana istaknula je da fakultet njeguje svoju izdavačku djelatnost i publiciranje vrijednih tekstova.

- Ovim djelom naši kolege i autori dali su svoj doprinos razvitku ekonomske znanosti i stvaranju pretpostavki za unapređenje  turističko-gospodarske djelatnosti, kao i  edukaciji kadrova, posebice javnog i korporativnog  menadžmenta, ali i studenata. Predmet istraživanja ove znanstvene knjige je gospodarenje energijom u turizmu, gdje su istražene nove mogućnosti i izazovi koje donosi područje energetike, posebno s naglaskom na obnovljive izvore energije u turizmu. Glavni cilj istraživanja je oblikovanje i definiranje elemenata razvoja energetski održivog modela za razinu turističke destinacije u uvjetima sve većih potreba za energijom i ekološke osviještenosti modernog turista. Autori konstatiraju da je Hrvatska danas na svojevrsnom energetskom raskrižju, jer treba donijeti odluke i pronaći rješenja kojima će se dugoročno ostvariti sigurna i pouzdana opskrba energijom svih segmenata u poslovnom i javnom sektoru. U knjizi se predlažu mjere za poticanje i uvažavanje efekata društveno-ekonomske učinkovitosti s koristima za ekonomski subjekt, ali i za društvo u cjelini. U ime fakulteta ističem da ćemo i nadalje publicirati naše vrijedne autore, kazala je Smolčić Jurdana.

Recenzenti knjige pohvalili su ovu znanstvenu monografiju te istaknuli kako se radi o vrlo aktualnoj temi koja je do sada nedovoljno obrađena te će djelo moći poslužiti ne samo studentima, već i znanstvenicima i stručnjacima.

Autorica dr. sc. Marinela Krstinić Nižić zahvalila je profesoru Blaževiću koji ju je 2007. godine uključio u projekt o obnovljivim izvorima energije, gdje je i započeo njezin interes za ovu temu.

- Cilj nas istraživača i znanstvenika je da budemo vizionari te mi je izuzetno drago da smo prepoznali važnost teme još prije više od deset godina, kazala je Krstinić Nižić.

Autor dr. sc. Branko Blažević istaknuo je kako su u knjizi poručili puno bitnog, a koje se možda ne vidi direktno te pozvao prisutne, a posebno studente, da svakako prouče ovo vrijedno djelo.

Nakon službenog djela promocije dr. sc. Blažević i gradonačelnik Novog Vinodolskog Piškulić, dugogodišnji prijatelji, kolege i suradnici, zasvirali su sopile te su nagrađeni ogromnim pljeskom.