Grad Opatija
Službene stranice

Proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja

Datum: 1.8.2019.

Središnji događaj tradicionalni svečani mimohod 5. 8. 2019. s početkom u 20,00 sati

 Proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja u Opatiji će se, već tradicionalno, održati prigodnim odavanjem počasti i svečanim mimohodom središtem grada, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

 - Naši Opatijci su se u velikom broju odazvali kada je to bilo najpotrebnije, u obrani domovine. Više od 90 posto naših sugrađana s tadašnjeg popisa vojnih obveznika sudjelovalo je Domovinskom ratu i to je činjenica kojom se s pravom hvalimo. Poznato je i da je upravo među građanima naše županije zabilježen jedan od najvećih odaziva u obrani domovine tijekom Domovinskog rata. No, nažalost nisu se svi branitelji vratili svojim obiteljima. S područja Liburnije njih je čak 16-orica dalo svoje živote u obrani Hrvatske, od toga 11 Opatijaca. Upravo zahvaljujući njihovoj žrtvi mi danas živimo u slobodnoj domovini, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Opatije dr. sc. Emil Priskić.

Glavni su organizatori proslave, uz Grad Opatiju, članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, ogranak Opatija. Predsjednik Udruge Marko Lovretić najavio je program proslave koja počinje 4. kolovoza polaganjem vijenaca u more u opatijskoj luci:

- Polaganje vijenaca i paljenje svijeća nastavlja se i na sam praznik i to u 9,00 sati kod spomenika poginulih hrvatskih branitelja kod vile Antonio, u 9,30 kod centralnog križa groblja Opatija, u 10,00 sati kod spomenika poginulih hrvatskih branitelja Volosko, nakon čega će članovi udruga posjetiti i sva posljednja počivališta pojedinih hrvatskih branitelja poginulih u Domovinskom ratu. Središnja je svečanost tradicionalni mimohod u čast pobjede središtem Opatije, od hotela Ambasador do Slatine, koji počinje u 20,00 sati. U mimohodu sudjeluje  Zastavni vod, časnici i dočasnici HV-a, čelnici liburnijskih jedinica lokalne samouprave, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata iz čitave županije, predstavnici policije, vatrogasaca i lovaca, Crvenog križa, Opatijske mažoretkinje i Puhački orkestar Lovran te građani, rekao je Marko Lovretić.

Druženje sudionika mimohoda nastavlja se u opatijskoj Boćariji, uz prigodan glazbeni program. Opatijski UDVDR najavio je i odlazak u Liku 28. rujna na mjesta pogibije opatijskih branitelja na kojem će im se pridružiti i gimnazijalci opatijskog GEK-a, u sklopu nastave povijesti.

U ime Udruge roditelja poginulih branitelja Marin Cvetković je istaknuo kako su oni sada već u poodmakloj dobi te je njihova životna situacija bremenita raznim poteškoćama, no istovremeno je izrazio zadovoljstvo podrškom koju dobivaju od Grada Opatije.

Pred 20 godina na opatijskom je mulu spontano započela tradicijja polaganja vijenaca u more, prvo u čast pokojnog branitelja Borisa Čudine koji je i sam bio ribar, a kasnije se ta tradicija pretvorila u organizirani dio obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti za sve poginule branitelje koji su bili ribari, pomorci i živjeli za more, naglasio je Duško Jeličić- Dule, član UDVDR-a.

S konferencije za novinare svim građanima i gostima Opatije upućen je poziv na sudjelovanje u proslavi državnog praznika u Opatiji.