Grad Opatija
Službene stranice

Reagiranje gradonačelnika na tekst objavljen u Novom listu oko funkcioniranja subjekata na prostoru opatijske luke

Datum: 5.10.2017.

Gradonačelnik Ivo Dujmić poslao je u skladu sa Zakonom o medijima tekst svoje reakcije uredništvu Novog lista, nakon višekratno objavljivanih tekstova zadnjih tjedana  na temu funkcioniranja korisnika prostora u opatijskoj luci, koje je pomorsko dobro, a ponukan  zadnjim danas objavljenim tekstom   u Novom listu.

Tekst reagiranja prenosimo u cijelosti:

 

"Poštovano uredništvo,

teško je ne primijetiti kako  posljednjih dana prilično prostora u svojoj novini posvećujete temi stanja u Luci Opatija i istupima pojedinaca koji djeluju na području koje je pomorsko dobro, pod upravljanjem Lučke uprave Lovran-Opatija-Mošćenička Draga, odnosno PGŽ.

Premda Grad Opatija, pa onda ni ja, kao čelnik izvršne vlasti, nemam direktnih ingerencija na ovom području, dojma sam da me se kroz opetovano prozivanje u tim tekstovima kontinuirano želi uključiti čak i nategnutim argumentima u kontekste za koje nisam odgovoran i nemam s njima veze.

Zaista nisam želio reagirati na svaki pokušaj upletanja, jer imam previše drugog posla (Opatija je kao što vam je vjerujem poznato nedavno dobila nagradu Međunarodni zlatni cvijet 2017. a jučer i nagradu Brand Leader award 2017., a i u opsežnim smo pripremama za predstojeću godinu….) no kako i današnji tekst objavljen pod naslovom „Kolmanić: opatijska luka kao Divlji zapad“ u Novom listu na str. 19. opet potencira moje ime kroz problematiziranje teme poslovanja subjekata u opatijskoj luci, moram podsjetiti na očito: prostor Luke Opatija pod ingerencijom je Lučke uprave Opatija-Lovran-Mošćenička Draga. Ona ima svoje Upravno vijeće, te ravnatelja. Te su razine pod ingerencijom Primorsko-goranske županije.

Ne Grada Opatije.

Ako postoji problem zna se tko treba reagirati, a to je osnivač; ukoliko postoje problemi na pomorskom dobru, odgovorna je za to institucija koja je ingerentna i koja upravlja njime.

Ne Grad Opatija, ili gradonačelnik. 

Zaista sam bio uvjerenja da uredništvo Novog lista to i zna, kao i procedure, a to vjerujem i dalje.

Sve što mogu reći na ovu temu je da sam kao gradonačelnik u više navrata pokušao utjecati na sve korisnike prostora u opatijskoj luci i njihove očito sukobljene interese da pokušaju pomiriti svoje interese, jer je to pitanje,  zajedničke egzistencije - u interesu Opatije kao turističke perjanice, a i osobno vjerujem da „dogovor kuću gradi“. 

Trenutno izgleda da su pojedinačni interesi nadvladali interese Opatije, zbog čega mi je osobno žao.

Kako je izvjestan skorašnji postupak izbora novog ravnatelja Lučke uprave Opatija- Lovran - Mošćenička Draga ne mogu se oteti dojmu da je salva novinarskih tekstova inicirana možda ovim povodom.

Kako kao gradonačelnik nemam utjecaja na pomorsko dobro, na kojem djeluje luka u gradu gdje sam gradonačelnik, a kako sam gradonačelnik voljom birača izabran, evo, već treći mandat, uzimam tu autorsku slobodu da poručim javnosti vezano uz povezivanje mojeg imena sa nezadovoljstvom korisnika lučkog prostora koji je pod ingerencijom PGŽ, da će biti zanimljivo pratiti proces prijave kandidata za mjesto ravnatelja Lučke uprave Opatija-Lovran-Mošćenička Draga, kao i izbor kandidata X na čelo Lučke uprave Opatija-Lovran-Mošćenička Draga.

Hvala na uvrštenju.

 

S poštovanjem,

Ivo Dujmić, gradonačelnik Opatije"