Grad Opatija
Službene stranice

Sastanak članova UABA-e i ravnatelja opatijskih škola

Datum: 10.7.2018.

Jučer je održan tradicionalni sastanak članova Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Opatije s ravnateljima opatijske osnovne i srednjih škola na kojem je dogovoren program suradnje u sljedećoj školskoj godini, a sastanku je prisustvovao i gradonačelnik Ivo Dujmić

Grad Opatija prepoznat je diljem zemlje po odličnoj suradnji UABA-e i opatijskih škola na raznim projektima te u akcijama i događanjima koje organiziraju čuvajući tekovine antifašističke borbe i promičući antifašizam kao civilizacijsku vrijednost. Na sastanku su sudjelovali gradonačelnik Ivo Dujmić, predsjednik UABA-e Bruno Starčić, počasni predsjednik Oleg Mandić i članovi UABA-e te ravnatelji Osnovne škole „R. K. Jeretov“ Fredi Glavan, ravnatelj Gimnazije Eugena Kumičića Opatija Oliver Kvasina, ravnateljica Hotelijersko-turističke škole Ksenija Beljan, ravnateljica Ugostiteljske škole Sibila Roth, ravnateljica Obrtničke škole Loredana Grdinić i profesori iz spomenutih škola koji sudjeluju u organizaciji i provedbi programa.

Istaknuta su događanja i posjeti koji su realizirani u protekloj školskoj godini – u studenom je obilježen Međunarodni dan tolerancije u Gervaisu, u siječnju 11. Memento, u ožujku 9. Dani antifašizma na temu „Suvremeno ropstvo“ te se 10 opatijskih učenika pridružilo „Vlaku sjećanja“ i posjetilo  Auschwitz, u travnju je održana komemoracija u Spomen parku Jama Ičići te obilježen Dan oslobođenja Opatije, a također su organizirani posjeti Lipi, Hreljinu, otoku Krku i Matić Poljani. Oleg Mandić posjetio je 21 obrazovnu ustanovu kod nas i u Italiji te održao predavanja na temu holokausta.

Za sljedeću školsku godinu dogovoren je nastavak suradnje na projektima te neke nove aktivnosti, pa će se tako u rujnu organizirati obilježavanje Dana pripojenja Matici zemlji, u studenom obilježiti Međunarodni dan tolerancije, u siječnju sljedeće godine obilježiti Memento, u siječnju i veljači provesti aktivnosti koje vodi Oleg Mandić vezane uz temu holokausta, u ožujku održati 10. Dani antifašizma te organizirati sudjelovanje učenika na godišnjoj skupštini UABA-e, kao i posjet Jami Ičići, a desetak opatijskih učenika i sljedeće će godine sudjelovati u „Vlaku sjećanja“ i posjetiti Auschwitz, dok će u travnju učenici sudjelovati u obilježavanju Dana oslobođenja Opatije. Također je dogovoreno da se organiziraju posjeti učenika Matić poljani, Lipi, Gorskom kotaru i Hreljinu.