Grad Opatija
Službene stranice

Savjetodavna grupa mladih Eurochild konferencije u Opatiji

Datum: 3.7.2018.

Deset članova Savjetodavne grupe mladih (YAG – Youth Advisory Group) koji sudjeluju u pripremi europske konferencije „Gradimo bolju Europu s djecom: pridružite nam se!“ u organizaciji mrežne organizacije Eurochild, boravi u pratnji mentora u Opatiji od 2. do 5. srpnja, gdje sudjeluju u pripremama za konferenciju koja će u listopadu u Opatiji okupiti najveće europske stručnjaka iz područja dječjih prava i dječje participacije. 

Savjetodavnu grupu mladih čini deset predstavnika djece i mladih starosti do 18 godina iz Irske, Velike Britanije, Malte, Cipra, Ukrajine, Grčke, Italije, Belgije, Islanda i Hrvatske, a koji imaju ključnu ulogu u razvijanju i provedbi programa Eurochild konferencije - sudjeluju u izboru programa, govornika, provedbi radionica i pružanju grupa podrške svim sudionicima. Društvo „Naša djeca“ Opatija u Savjetodavnoj grupi mladih ima dva svoja člana – Petru Deranju i Dominika Žigantea.

Na današnjim radionicama u GH 4 opatijska cvijeta pridružila im se i generalna tajnica Eurochild organizacije iz Bruxellesa Jana Hainsworth te ih je došao pozdraviti gradonačelnik Ivo Dujmić, koji im je zaželio dobrodošlicu u Opatiji – gradu prijatelju djece i upoznao ih s povijesnim, turističkim, i kulturnim značajkama Opatije istaknuvši kako je Opatija kolijevka hrvatskog turizma i da je tu izgrađen prvi hotel na Jadranu.

- Ponosni smo što ste izabrali naš grad za domaćinstvo ove važne europske konferencije. Želja nam je pokazati Europi s čime se sve Opatija može pohvaliti te što sve možemo pružiti turistima i posjetiteljima, a naročito djeci i mladima. Rado ćemo saslušati vaše prijedloge i želje za što bolju organizaciji nadolazeće Eurochild konferencije, istaknuo je gradonačelnik Dujmić te pozvao made i njihove pratitelje da razgledaju Opatiju i uživaju u boravku.

Generalna tajnica Eurochilda Jana Hainsworth zahvalila je gradonačelniku na dobrodošlici i svemu što Grad Opatija čini kako bi se predstojeća konferencija što bolje organizirala te pohvalila što odrasli u Opatiju slušaju djecu i uvažavaju njihovo mišljenje. Kazala je kako će diljem Europe promovirati Opatiju kao Grad – prijatelj djece.

Tijekom boravka u Opatiji članovi YAG grupe sudjelovat će u radionicama za pripremu konferencije te održati zajednički sastanak s Programskim odborom Eurochild konferencije – savjetodavnom skupinom osnovanom od strane DND-a Opatija čiji je zadatak upoznati organizatore Konferencije sa stanjem dječjih prava u Hrvatskoj i uputiti prijedloge u izradi konferencijskog istraživanja te odabiru studijskih posjeta i radionica, kojeg čine dječja pravobraniteljica RH Helenca Pirnat Dragičević, predstavnica UNICEF-a RH Marijana Šalinović, predsjednica Saveza društava "Naša djeca" Hrvatske prof.dr.sc. Aida Salihagić Kadić, savjetnica dječje pravobraniteljice RH Danijela Žagar, dekanica Učiteljskog fakulteta u Rijeci prof.dr.sc. Lidija Vujičić, dr.sc. Ivana Jeđud Borić s Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu, doc.dr.sc. Ivana Milas Klarić s Pravnog fakulteta u Zagrebu i Sanja Škorić iz opatijskog Društva „Naša djeca“. Također će razgledati mjesta u kojima će se najesen održati konferencija, među kojima je i Centar Gervais, kao i znamenitosti Opatije te posjetiti prostorije Društva „Naša djeca“ Opatija. Sastat će se i s članovima Savjeta mladih Grada Opatije i s mladim članovima Društva „Naša djeca“ Opatija.