Grad Opatija
Službene stranice

"Shanghai meets Croatia in Opatija": u Angiolini prezentiran turizam grada Shanghai

Datum: 25.11.2016.

U opatijskoj Vili Angiolini danas, u petak 25. studenoga održala se prezentacija grada Shanghai "Shanghai meets Croatia in Opatija". Prezentacija i susret turisitčkih djelatnika odvija se u sklopu trodnevnog boravka kineske delegacije Opatiji, koja je ovdje s osnovnim ciljem upoznavanja Opatije i hrvatskog tržišta, ali i istraživanja mogućnosti suradnje kineskih i hrvatskih partnera.

Prezentaciju održanu u prestižnom ambijentu opatijske Ville Angioline realizirali su predsjednik TZ Shanghai Jin Song Yang i zamjenik direktora TZ Shanghai Ping Chen. Prezentaciji je nazočila i generalna direktorica Shanghai China Travel International Ltd. Bei Zheng.

Predsjednici obiju turističkih zajednica, šangajske i opatijske, potom su potpisali  pismo namjere s ciljem iniciranja buduće suradnje.

Prezentaciji su uz gradonačelnika Grada Opatije Ivu Dujmića, direktora Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Ratomira Ivičića, te dekanicu Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu prof.dr.sc. Doru Smolčić Jurdana, nazočili i  predstavnici Turističkog vijeća TZ grada Opatije, UHPA-e, hotelskih kuća i turističkih agencija.

Kineski turisti su prošle godine u Opatiji ostvarili 13.375 turističkih dolazaka i 16.117 noćenja što je povećanje od 41% u odnosu na 2014. godinu i čak 11 puta više noćenja u odnosu na 2011. godinu. U Hrvatskoj su kineski gosti 2015. godine ostvarili 88.000 dolazaka (44% više) i 130.000 noćenja (46% više).

U pozdravnom govoru gradonačelnik Ivo Dujmić istaknuo je da je posjet delegacije iz Shanghaia uzvratni posjet Opatiji i potvrda buduće suradnje koja je danas osvjedočena i sporazumom između dvije turističke zajednice kojim se potiču putničke agencije da zajednički promoviraju turističke resurse i proizvode kako bi se snažnije potaknula turistička tržišta obiju strana.

Predsjednik TZ Shanghai Jin Song Yang se zahvalio domaćinima, izrazivši svoje zadovoljstvo zbog ostvarivanja bitnog koraka u jačanju suradnje ka boljem povezivanju kineskog i opatijskog tržišta, dok je direktor glavnog ureda HTZ-a R. Ivičić naznačio da ovakvo povezivanje u smjeru jačanja suradnje osim što otvara snažne mogućnosti na turističkome planu, ujedno pruža i mogućnosti za suradnju na poslovnome planu našim poduzetnicima.

Šangaj je grad od 24 milijuna stanovnika na obali mora u području delte rijeke Jangce, svjetska metropola za poslovna putovanja, kongrese,  odmor, zabavu i shopping koju rijeka Huangpu dijeli u dva dijela: Puksi i Pudong. Dvije međunarodne zračne luke, Pudong i Hongqiao, imaju avionske veze s 256 gradova diljem svijeta, a s ostalim kineskim gradovima Šangaj je povezan najmodernijim vlakovima (uključujući maglev vlak između zračne luke Pudong i gradske stanice metroa Longyang Road). Mreža od 14 linija metroa planira se proširiti na 21 liniju do 2020. Grad ima 255 hotela s više od 100.000 kreveta i nudi raznoliku gastronomija inspiriranu utjecajima iz cijelog svijeta.

U Šangaju se mogu posjetiti povijesne znamenitosti (Bund) ili prisustvovati kongresima s nekoliko tisuća sudionika u modernim izložbenim centrima. Ovdje se održavaju i velika sportska događanja kao što je F1 kineski Grand Prix). Vizurom grada dominiraju impresivne visoke zgrade: Shanghai Tower, World Financial Center, Jin Mao Tower, Oriental TV Tower. Od ove godine posjetiteljima se nudi i šangajski Diznilend.

Razne tematske ture upoznat će posjetitelje s kulturom (muzeji, vrtovi), urbanim središtem grada, starim kineskim dinastijama i modernom umjetnošću, a doživljaj zaokružuju vrhunska kulturna događanja i koncerti.