Grad Opatija
Službene stranice

Službeni posjet izaslanstva Yanbiana Opatiji

Datum: 24.6.2019.

Nastavak suradnje intenzivnijim gospodarskim kontaktima 

 Izaslanstvo kineske pokrajine Yanbian boravi u službenom posjetu Opatiji.

 Naše se prijateljstvo s Kinom razvija kroz godine, započelo je uz pomoć bivšeg predsjednika države Stjepana Mesića, a kontakti i sporazumi o suradnji potpisani su s nekoliko kineskih gradova i regija. Prije dvije godine, za vrijeme boravka u Kini, potpisali smo inicijativu o suradnji s pokrajinom Yanbian te nam je iznimno drago što ste nam došli u uzvratni pposjet, poručio je gradonačelnik Ivo Dujmić na današnjem primanju.

Suradnja s nekoliko kineskih gradova i regija urodila je učenjem kineskog jezika na Fakultetu za menadžment u turizmu i hotelijerstvu na kojem sve zainteresirane podučava izvorna govornica, profesorica kineskog jezika, kao i dolaskom liječnika tradicionalne kineske medicine u opatijsku Thallasotherapiju.

Na primanju za izaslanstvo kineske pokrajine bili su i predsjednik Gradskog vijeća Grada Opatije Fernando Kirigin, direktorica TZ grada Opatija Suzi Petričić i Barbara Olenik Staničić, HGK- Županijska komora Rijeka.

Na čelu kineskog izaslanstva, u kojem su uglavnom gospodarstvenici, bio je Han Xianji, zamjenik guvernera Yanbiana. On je zahvalio na srdačnom primanju u Opatiji te istaknuo da će se suradnja sigurno nastaviti kroz turističko gospodarstvo i obrazovanje, jer se radi na razmjeni studenata i mladih ljudi koji će u Opatiju doći učiti jezik, kako bi postali turistički vodiči za sve brojnije kineske goste na hrvatskoj obali.

Do ove prijateljske suradnje među Opatijom i Yanbianom došlo je na inicijativu gospođe Liu Pilato Liying, u europskim krugovima poznatije kao Lily, drage prijateljice Opatije koju je za njen dosadašnji rad na promociji Opatijske rivijere na kineskom tržištu, ove godine Gradsko vijeće imenovalo počasnom građankom Opatije. Titula će joj biti dodijeljena 23. srpnja na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu Dana Grada Opatije.

Nakon primanja u Gradu članovi kineskog izaslanstva održali su B2B sastanak s gospodarstvenicima Primorsko-goranske županije, u organizaciji HGK - Županijske komore Rijeka na kojem su razgovarali o mogućnostima konkretne suradnje.

Svoj boravak u Opatiji sutra će zaokružiti razgledom Opatije s kopna i mora, u pratnji turističkog vodiča.