Grad Opatija
Službene stranice

Studenti FMTU-a u posjetu Gradu

Datum: 2.12.2019.

Gradonačelnik Dujmić održao predavanje o lokalnoj samoupravi

Gradonačelnik Ivo Dujmić održao je jutros u Gradskoj vijećnici predavanje za studente Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu kojim ih je upoznao s funkcioniranjem i ovlastima lokalne samouprave u Hrvatskoj na primjeru Grada Opatije.

Pored osnovnih podataka o teritorijalnom ustroju Grada Opatije u Primorsko-goranskoj županiji i članstva u Aglomeraciji Rijeka gradonačelnik je studente upoznao s ustrojem Gradske uprave te koje je sve ustanove i trgovačka društva osnovao Grad Opatija. Objasnio je ukratko i funkcioniranje izbornog sustava na lokalnim izborima, podjelu izvršne i zakonodavne(predstavničke) vlasti te kako u Opatiji funkcionira kohabitacija. Studenti su upoznati i s osnovama Proračuna, temeljnog akta kojim se procjenjuju prihodi i primici te utvrđuju rashodi i izdaci lokalne samouprave u jednoj godini, kao i sa socijalnim mjerama koje Grad Opatija ima prema svojim građanima: poticaji za novorođene, besplatni vrtić, udžbenici, pomoć umirovljenicima, poduzetnicima.

Gradonačelnik je predstavio i gradove prijatelje Opatije s kojima se vrlo intenzivno surađuje i po pitanju visokoškolskih ustanova te studentskih razmjena. Posebno je zanimanje studenata iskazano vezano uz suradnju s mnogim kineskim gradovima. Kao što je poznato, Na FMTU je organizirano besplatno učenje kineskog jezika koje financira Grad Opatija, a intenzivan je i program međunarodne suradnje kroz razmjenu studenta koji studijsku godinu mogu provesti u toj dalekoistočnoj zemlji. 

Trenutno je pet studenata FMTU-a na razmjeni u NR Kini, a dosadašnja iskustva govore da svi oni nakon toga vrlo brzo nalaze posao u međunarodnim tvrtkama, naglasila je profesorica Marinela Krstinić Nižić.