Grad Opatija
Službene stranice

Sveti Jakov

Datum: 26.7.2019.

Svetom misom, procesijom i gastro feštom proslavljen blagdan sveca zaštitnika Opatije

  Blagdan nebeskog zaštitnika Opatije, svetoga Jakova proslavljen je svečanim koncelebriranim misnim slavljem u Župnoj crkvi sv. Jakova, koje je predvodio mons. Zlatko Koren, župnik Župe sv. Blaža iz Zagreba. Opatijom je, nakon svete mise, prošla tradicionalna jakovska procesija. Vjernici su uz pjesmu i molitvu, noseći zastave sv. Jakova i Madonine te restaurirani kip svetog Jakova od crkve prema Slatini proslavili blagdan svoga patrona.

Nakon što se procesija, uz obalni put, vratila u park ispred crkve, održani su kratki prigodni govori.

- Zajedništvo je garancija za napredak i ja uvijek koristim priliku da sve ljude koji žive na ovim prostorima pozovem da djeluju zajedno i da se poštuju osnovne ljudske vrijednosti - kazao je gradonačelnik Dujmić.

- Drago mi je da smo se svi okupili oko župne crkve koja je zapravo rodilište Opatije, a po kojoj je ovaj grad i dobio ime. Sveti Jakov je zaštitnik i turista i hodočasnika, te su svi ljudi koji dođu u Opatiju pod njegovom zaštitom - naglasio je opatijski župnik, pater Ivan Tambolaš.

Nakon procesije, građani i gosti Opatije u parku ispred Umjetničkog paviljona Jurja Šporera zabavili su se i uživali u gastronomskoj ponudi na manifestaciji „Obrtnici svome gradu". Pripremljen je rižoto od plodova mora te je podijeljeno približno 600 porcija. Za pripremu su bili zaduženi članovi Udruženja Obrtnika Opatija, Matulji, Lovran, Mošćenička Draga, a za to im je trebalo 50 kilograma morskih plodova te 40 kilograma riže i 30 kilograma kapule.

Uz čestitke za Dan Grada, predsjednik Udruženja obrtnika Mauricio Počekaj istaknuo je da je ovo već uhodana ekipa liburnijskih obrtnika kao i dobro provjereni recept te lijepa prilika za druženje.

Nakon rižota podijeljena je i slavljenička torta. U prigodnom glazbenom programu nastupila je Klapa Mirakul. Blagdanska večer u Opatiji završena je spektakularnim vatrometom.

Fotografije: Foto Luigi, S. Prpić